Flygande start för toppmoderna zebrafiskanläggningen

Den nya zebrafiskanläggningen har lockat många forskare till sig och är näst intill fullbelagd. Foto: Mikael Wallerstedt.
Förra hösten invigdes Uppsala universitets nya, moderna och delvis automatiserade zebrafiskanläggning. Nu, sju månader senare, kan anläggningschefen Tiffany Klingström se tillbaka på en hektisk men framgångsrik tid. ”Vi har börjat titta på hur en expansion skulle kunna se ut”, säger hon.
För Tiffany Klingström har det varit en hektisk tid. Men när saker nu har kommit på plats är det fullt drag i anläggningen.
– Sammantaget har det gått väldigt bra och smidigt. I början handlade mycket om logistik och att få allt på plats. Den senaste tiden har det varit mer fokus på finjusteringar och att optimera miljön för att på bästa sätt främja de forskargrupper som är aktiva hos oss, berättar hon.

Tiffany Klingström är anläggningschef och har lång erfarenhet av arbete med zebrafiskar inom forskningen.
För tillfället är det ett knappt tiotal forskargrupper som använder anläggningen för sin forskning. Det innebär att zebrafiskanläggningen är näst intill fullsatt.
– Det varierar mellan grupperna hur stora de är och därmed är det också olika hur många grupper det finns plats för. Just nu skulle jag uppskatta att vi kanske skulle kunna få in en större eller tre små grupper innan vi skulle vara helt fullbelagda. Vi har börjat titta lite framåt och undersöker hur vi kan expandera verksamheten i och med att vi ser att zebrafisken fortsätter att stiga i popularitet, säger Tiffany Klingström.
– Vi märker att efterfrågan är stor och att vi – sett till intresset – har fått till en attraktiv anläggning som är en fördel för Uppsala universitet.
Flera fördelar med zebrafiskar
Zebrafisken som försöksdjur har flera fördelar. Bland annat har den en kort generationstid, är enkel att modifiera och fiskarna lämpar sig för studier med hög genomströmning.
– En stor, kanske den största, fördelen är att det inte behöver offras några djur för att få fram encelliga embryon. I och med att ynglen utvecklas på utsidan av honorna, kan man också redan från befruktning titta på de levande fiskarna med olika avbildningsmetoder.
I takt med att AI växt som verktyg inom forskningen, har också studier på zebrafiskar gjort det.
– I och med att du som forskare kan få ut otroligt stora mängder data från studier av zebrafisk är det ett krävande moment att gå igenom den datamängden. Nu finns AI, vilket gör att det problemet inte finns på samma sätt. Vidare finns även möjlighet att studera de flesta mänskliga sjukdomar i fiskarna, förklarar Tiffany.
Det är också något som märks i anläggningen vid Biomedicinskt centrum (BMC).
– Det är en av de sakerna som jag tycker har varit roligast sedan invigningen. Forskargrupperna täcker tillsammans in studier av många olika sjukdomar, från cancer till hjärtsjukdomar. Just nu täcks de flesta sjukdomarna och organsystemen in inom ramen för forskningen som bedrivs här.
Forskning om nervsystemet
En forskare som med sin forskargrupp utnyttjar den nya anläggningen är Henrik Boije, universitetslektor vid institutionen för immunologi, genetik och patologi.
– Den nya faciliteten är toppmodern och underlättar vår forskning. Vi har kunnat designa specialrum med olika funktioner som alla finns inom facilitetens väggar, exempelvis virusrum, kemikalierum och mikroskoprum, vilket gör att vi kan samla mycket av vår forskning på ett ställe. En avancerad facilitet fungerar också som ett dragplåster för att rekrytera in nya forskargrupper som jobbar med zebrafisk till universitetet, säger han.

De 1 800 vattentankarna innehåller ungefär 30–40 zebrafiskar. Utfodringen är automatiserad och sköts av robotar. Foto: Mikael Wallerstedt.
I sin forskning vill Henrik och hans forskargrupp förstå hur nervsystemet bildas och fungerar och hur aktivitet i enskilda nervceller koordineras i nätverk för att skapa specifika beteenden. Huvudmålet är att förstå hur komplexa nätverk kan skapa olika typer av beteenden, vilket hjälper till att förstå hur den betydligt mer komplexa mänskliga hjärnan fungerar. Men forskningen kan också användas för att förstå symptom vid sjukdom eller traumatiska skador som påverkar ryggmärgen.
Varför är zebrafisken lämplig för den här typen av forskning?
– Huvudanledningarna till varför vi använder zebrafisk är det enklare nervsystemet, kraftfulla genetiska verktyg och genomskinliga yngel som utvecklas utanför honan. Fiskar har ett betydligt enklare rörelsemönster än däggdjur, vilket gör att kretsarna är mindre komplexa och rörelserna mer stereotypa. Zebrafisk har varit ett populärt modellsystem under många decennier, vilket har lett till en uppsjö med olika transgena linjer som delas fritt mellan forskare. Slutligen, att fisk inte utvecklas i en livmoder utan som genomskinliga ägg, gör att vi kan studera nervsystemets bildning i realtid utan att påverka embryot.
Stöd kring etik och lagar
Zebrafiskanläggningen är en öppen anläggning där forskarna själva i stor utsträckning är ”hands-on” i arbetet med fiskarna. Om en forskare har särskilda önskemål finns dock Tiffany Klingström och hennes kollegor som stöd.
– Forskarna vill gärna sköta det mesta själva. Vi ser till att fiskarna har det bra, ser till att den automatiska utfordringen fungerar som den ska och att vattenkvaliteten är optimal. Det stöd som finns för forskarna är framför allt administrativt kring lagstiftning, etik och tillstånd under uppstarten och löpande, säger Tiffany.
Robin Widing
Fakta om zebrafiskanläggningen
- Invigdes i september 2023 på BMC. Den räknas som en av Europas modernaste anläggningar.
- Består av ett system med 1 800 vattentankar med 30–40 fiskar i varje. Den största är på 8 liter.
- Anläggningen är värd för ungefär 80 000 zebrafiskar.
- Utfodringen är helt automatiserad med hjälp av robotar.