AIMday Precisionsmedicin genererade idéer för framtidens hälso- och sjukvård

En kvinna och tre män tittar in i kameran och ler.

– En målsättning för Precisionsmedicinskt centrum Uppsala är att föra akademi och hälso- och sjukvården närmare varandra, säger Theodora Kunovac Kallak, på bilden i sällskap med Olle Bergdahl, Neil Ormerod och Patrik Puhony. Foto: Ebba Burman.

Precisionsmedicinskt centrum Uppsala (PMCU) och SciLifeLab bjöd under torsdagen in till AIMday Precisionsmedicin, en dag som samlade representanter från hälso- och sjukvården, akademin, politiken och näringslivet. Frågeställningar utifrån kliniska behov inom området precisionsmedicin hade samlats in i förväg. I workshops med olika teman fördes inspirerande diskussioner under dagen.

I Uppsala möttes sjukvård, forskning, näringsliv och politik under AIMday med temat Precisionsmedicin på SciLifeLab. En bredd av kompetenser och aktörer delade med sig av olika perspektiv för att närma sig lösningar för framtidens utmaningar inom vård och hälsa.

Bland annat fick verksamma på Akademiska sjukhuset och Uppsala universitet en chans att komma närmare varandra och jobba med verkliga behov och utmaningar tillsammans – något som är ett av uppdragen för Precisionsmedicinskt centrum Uppsala (PMCU).

– En målsättning för Precisionsmedicinskt centrum Uppsala är att föra akademi och hälso- och sjukvården närmare varandra för att skapa nya möjligheter för precisionsmedicin. För Uppsala betyder en sådan här dag att vi kan samlas kring konkreta utmaningar som finns inom vården och tillsammans börja arbeta för att lösa dessa. Det stärker också Uppsalas nätverk och ger ännu bättre förståelse för verksamheters perspektiv, erfarenheter och kunskaper, säger Theodora Kunovac Kallak, tf föreståndare för PMCU.

Framtidens patienter är vinnarna

En kvinna och en man tittar på en person utanför bild.

AIMday gav chans till många utbyten. På bilden syns Lina Nordquist och Henrik Hill. Foto: Ebba Burman.

Under dagen genomfördes workshops utifrån de frågeställningar som deltagarna skickat in i förväg. En av dagens höjdpunkter var frågan om ”Hur ska vården hantera en framtida screening av barn för typ-1 diabetes”. Här fanns företrädare för patientperspektivet, företag, politiker, forskare och läkare. Diskussionerna där visade verkligen hur olika områden måste samverka. Vård och forskning behöver stärka samarbetet för att bättre förstå förutsättningarna för varandras verksamheter.

– Det var en bra uppslutning med många viktiga representanter vilket gjorde att vi kunde ha en givande diskussion kring detta viktiga ämne, berättar Henrik Hill, specialistläkare i pediatrik på Akademiska sjukhuset.

Lina Nordquist, social- och sjukvårdspolitisk talesperson för Liberalerna, deltog under dagen:

– Precisionsmedicinsmedicin innefattar ju otaliga dimensioner och påverkar människor, men det är sällan dellösningar kan identifieras och läggas på bordet så här snabbt som idag. Jag är övertygad om att framtida patienter både i och utanför Sverige kommer att vinna på samtalen som kunde föras här idag. Var och en av oss som deltog har betydelsefulla pusselbitar, men ingen av oss har helheten. AIMday är ett genialt sätt att kreativt och effektivt utforma lösningar som invånare behöver. Dessutom verkade nya kompanjonskap inledas, redan innan mötet avslutats, säger Lina Nordquist.

Fem personer sitter runt ett konferensbord och diskuterar.

Workshop under AIMday Precisionsmedicin ”Hur utvecklar vi våra journalsystem på bästa sätt i en tid av precisionsmedicin och AI?”. På bilden syns Ulrika Gunnarsson, Vanja Selander, Neil Ormerod, Anna-Karin Wikström, Olle Bergdahl. Foto: Ebba Burman.

Goda idéer framåt

AIMday skapar möjlighet att kunna samlas kring konkreta utmaningar som finns inom vården och tillsammans börja arbeta för att lösa dessa. Det stärker nätverk och skapar ännu bättre förståelse för varandras erfarenheter och kunskaper. En sådan här dag ger nya perspektiv och vägar framåt enligt Theodora:

– Jag tar med mig mycket positiv energi och flera bra konkreta möjligheter för att kunna lägga några viktiga pusselbitar i det stora ”precisionsmedicin-pusslet”.

Ebba Burman

Vad är AIMday?

AIMday är ett koncept som spridits över hela världen och är ett välkänt mötesformat där en bredd av kompetenser och aktörer möts för att belysa olika perspektiv. AIMday är ett utbyte av kunskap och idéer, inriktade på att hitta nya tillvägagångssätt för verkliga utmaningar. Tanken med AIMday är helt enkelt att en bred blandning av kompetenser och aktörer kan ge olika perspektiv och kanske även nya vägar för att lösa utmaningar och utveckla idéer – och därigenom skapa gynnsamma förutsättningar för fortsatt samarbete mellan bland annat hälso- och sjukvården, universitetet, SciLifeLab och företag.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin