Ny europeisk satsning ska förebygga psykos med digitala verktyg

Simon Cervenka.

Simon Cervenka, professor vid Institutionen för medicinska vetenskaper, leder projektet som ska förebygga psykos. Foto: Kristoffer Pettersson.

Ett forskningsprojekt om att förebygga psykos inleds i dagarna under ledning av Simon Cervenka vid Institutionen för medicinska vetenskaper.

I projektet ska ett internationellt konsortium utvärdera och implementera digitala verktyg för att identifiera personer i tidiga skeden av psykostillstånd, och förbättra och individualisera deras behandling. Projektet finansieras av ett stort forskningsbidrag från det europeiska partnerskapet Transforming Health and Care Systems.

Psykotiska syndrom, varav schizofreni är vanligast, påverkar både drabbade individer och deras närstående men även samhället i stort. Dessutom är det vanligt att personer med psykos drabbas av andra livsförkortande sjukdomar som diabetes och hjärt-kärlsjukdom. Om patienter i riskzonen kan upptäckas och behandlas i ett tidigt skede kan man påverka förloppet i positiv riktning och underlätta återhämtning.

– Projektet som vi har fått finansiering för heter ePreventPsych: Digital Strategies for Prevention of Psychosis and Its Consequences. Det är ett europeiskt samarbete där vi kommer att använda innovativa digitala screeningverktyg för att identifiera individer med förhöjd risk för psykos och associerade sjukdomar som diabetes och hjärt-kärlsjukdom, säger Simon Cervenka.

I projektet ingår att utveckla webb-baserade strategier för att identifiera riskpersoner och tillsammans med patienter och vårdpersonal anpassa dem till olika europeiska länder. Forskarna kommer också att utvärdera algoritmer som analyserar vårddata för att upptäcka riskindivider, samt verktyg för att bedöma metabola risker hos patienter med nyinsjuknad psykos. Metoderna kommer att valideras och implementeras i fem europeiska länder, inklusive Sverige.

En viktig aspekt är att säkerställa att screeningverktygen kan integreras långsiktigt i vården och med det i åtanke kommer forskarna också att ta sig an legala, tekniska och etiska utmaningar.

– ePreventPsych har potential att i grunden förändra vård och stöd för unga i riskzonen för psykos. Att få arbeta med några av världens främsta experter i denna viktiga fråga är en fantastisk möjlighet, säger Simon Cervenka.

Kerstin Henriksson

Läs mer

Det europeiska partnerskapet Transforming Health and Care Systems (THCS) ingår i EU:s ramprogram Horisont Europa. För THCS är Vinnova medfinansiär för Sveriges deltagande. Andra partnerskapsprogram inom området hälsa är bland annat European Partnership on Rare Diseases och European Partnership for Personalised Medicine.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin