Retorik och filosofi
Kursplan, Avancerad nivå, 5LV066
- Kod
- 5LV066
- Utbildningsnivå
- Avancerad nivå
- Huvudområde(n) med fördjupning
- Retorik A1N
- Betygsskala
- Underkänd (U), godkänd (G), väl godkänd (VG)
- Fastställd av
- Institutionsstyrelsen, 4 december 2017
- Ansvarig institution
- Litteraturvetenskapliga institutionen
Behörighetskrav
Uppfyllda krav för kandidatexamen.
Mål
Kursen syftar till att på olika sätt belysa relationen mellan retorik och filosofi, samt ge den studerande grundläggande överblick över den roll som motsättningen mellan filosofi och retorik/sofistik spelat i den västerländska tanketraditionen.
Efter genomgången kurs förväntas den studerande
• uppvisa kunskap om relationerna mellan retorik och filosofi ur ett såväl teoretiskt som ett historiskt perspektiv
• visa prov på förmågan att kunna reflektera över och problematisera såväl den traderade klassiska retoriken som den samtida retorikvetenskapens möjligheter och begränsningar i relation till såväl antik som samtida filosofi.
• kunna redogöra för centrala linjer vad gäller den roll som motsättningen mellan filosofi och retorik/sofistik spelat i den västerländska tanketraditionen.
• visa självständig förmåga när det gäller att diskutera och analysera de epistemiska och ontologiska implikationerna av motsättningarna mellan retorik och filosofi
Innehåll
I kursen diskuteras olika uttryck för motsättningen mellan retorik och filosofi såväl ur ett historiskt som ett samtida perspektiv. Några för konflikten centrala tänkare läses, t.ex. Platon, Chaïm Perelman, Judith Butler och Jacques Derrida. Deras positioner diskuteras, prövas och relateras till samtida humanvetenskapliga frågeställningar, inom exempelvis konstruktivistisk vetenskapsteori.
Undervisning
Kursen ges som antingen undervisningskurs eller läskurs. Undervisning ges i form av föreläsningar, seminarier, samt gruppövningar.
Examination
Aktivt deltagande i seminarier och övriga förelagda övningar, närvaro vid förekommande föreläsningar samt genomförande av en skriftlig examination. Muntlig examination kan i vissa fall förekomma. Om kursen ges som läskurs sker examinationen genom muntliga eller skriftliga uppgifter.
Om särskilda skäl finns får examinator göra undantag från det angivna examinationssättet och medge att en student examineras på annat sätt. Särskilda skäl kan t.ex. vara besked om särskilt pedagogiskt stöd från universitetets samordnare.
Litteraturlista
Litteraturlista saknas.