Fossil utfasning och hållbara energiomställningar

5 hp

Kursplan, Avancerad nivå, 1GV210

Kod
1GV210
Utbildningsnivå
Avancerad nivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Hållbar utveckling A1N, Teknik A1N
Betygsskala
Med beröm godkänd (5), Icke utan beröm godkänd (4), Godkänd (3), Underkänd (U)
Fastställd av
Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 25 mars 2021
Ansvarig institution
Institutionen för geovetenskaper

Behörighetskrav

120 hp inom naturvetenskap eller hållbar utveckling. Engelska 6. (Med en svensk kandidatexamen uppfylls kravet på engelska.)

Mål

Efter godkänd kurs ska studenten kunna:

  • kritiskt analysera och tillämpa begrepp om energiomställningar utifrån olika definitioner, aktörer och skalor
  • analysera befintlig fossilintensiv infrastruktur och möjliga alternativ 
  • utvärdera och modellera framtidsscenarier för energisystem
  • hantera och värdera analytiska verktyg kopplade till energiomställningar
  • praktiskt tillämpa matematiska modeller och prognosverktyg för att göra egna projektioner av historiska trender och utveckingsmönster för framtiden
  • definiera, analysera och problematisera framtida energiomställningar i en skriftlig analys
  • ge konstruktiv kritik på andras texter

Innehåll

Förändringen i energisystem över tid och begreppet energiomställning. Historiska och nuvaranda utvecklingar hos energisystemets delar, inklusive tekniska, sociala och politiska influenser. Fallstudier av utvalda globala och nationella exempel..

Jämförelser av befintliga och möjliga energiteknikers roll i energisystemet, med fokus på primärenergi och den tillgängliga resursbasen. Diskussion om olika faktorerna som kan påverka hur energisystemet kan utvecklas under de kommande decennierna. Detaljerade förklaringar av universella mönster för energiomställningar. Särdrag hos energianvändningens förändringar i världens ledande ekonomier. Analys av pågående försök att fasa ut beroendet av fossila bränslen till förmån för kolsnåla, alternativa och förnybara energikällor.

Introduktion till tillämpningen av numeriska och andra verktyg för analys av utvecklingen i energisystemet. Analys av förändringar i energisystem över tid med metodologiska tillvägagångssätt som tidsserieanalys eller dekomponeringsmetoder.

Undervisning

Föreläsningar, gästföreläsningar, seminarier och inlämningsuppgifter. Obligatoriskt deltagande i seminarier och projektredovisning.

Examination

Skriftliga inlämningsuppgifter (2 hp), skriftlig och muntlig redovisning av projektarbeten med seminarium och opposition (3 hp).

Om särskilda skäl finns får examinator göra undantag från det angivna examinationssättet och medge att en enskild student examineras på annat sätt. Särskilda skäl kan t.ex. vara besked om särskilt pedagogiskt stöd från universitetets samordnare för studenter med funktionsnedsättning.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin