Tvärdisciplinärt projekt i teknisk fysik

15 hp

Kursplan, Avancerad nivå, 1TM019

Kod
1TM019
Utbildningsnivå
Avancerad nivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Teknik A1F
Betygsskala
Med beröm godkänd (5), Icke utan beröm godkänd (4), Godkänd (3), Underkänd (U)
Fastställd av
Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 29 februari 2024
Ansvarig institution
Institutionen för materialvetenskap

Behörighetskrav

200 hp inklusive 30 hp på avancerad nivå inom civilingenjörsprogrammet i teknisk fysik. Industriell projektledning I ska vara genomgången. Engelska 6. (Med en svensk kandidatexamen uppfylls kravet på engelska.)

Mål

Efter godkänd kurs ska studenten kunna:

  • planera och genomföra ett projektarbete inom teknisk fysik i en grupp om ca 4-8 personer och inom givna tidsramar,
  • motivera och värdera problemlösningsmetoder,
  • värdera resultat och relatera dessa till projektets frågeställning och kommunicera med expertis i de ämnesområden som projektet berör,
  • presentera och sammanfatta projektarbetet muntligt på engelska eller svenska i seminarieform,
  • presentera och sammanfatta projektarbetet, inklusive projektledning, skriftligt i form av vetenskaplig rapport och populärvetenskapligt som poster och webbpresentation.

Innehåll

Under kursens gång genomförs ett projektarbete, där de studerande i grupper om ca 4-8 personer analyserar ett komplext tvärdisciplinärt problem samt löser problemet, vilket inkluderar planering, teoretiska och experimentella studier. Projekten hämtas från industri eller universitet och behandlar olika tillämpningsområden. Parallellt ges också undervisning i hur man presenterar vetenskapliga resultat muntligt och skriftligt, t.ex. i form av seminarier, posters och på webben, där även populärvetenskaplig presentation ingår. 

Undervisning

Projektarbete sker normalt i grupper om 4-8 studenter från olika inriktningar med en handledare som använder industriell projektledningsteknik. Seminarier och träning i presentationsteknik.

Examination

Skriftlig redovisning i form av en poster eller webbpresentation, en skriftlig rapport, samt muntligt i seminarieform. Rapporten bedöms, förutom från teknisk/vetenskaplig synvinkel, även språkmässigt och strukturellt.

Om särskilda skäl finns får examinator göra undantag från det angivna examinationssättet och medge att en enskild student examineras på annat sätt. Särskilda skäl kan t.ex. vara besked om särskilt pedagogiskt stöd från universitetets samordnare för studenter med funktionsnedsättning.

Litteraturlista saknas.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin