Utmaningar inom marknadsföring
Kursplan, Grundnivå, 2FE418
- Kod
- 2FE418
- Utbildningsnivå
- Grundnivå
- Huvudområde(n) med fördjupning
- Företagsekonomi G2F
- Betygsskala
- Väl godkänd (VG), Godkänd (G), Underkänd (U)
- Fastställd av
- Institutionsstyrelsen, 5 februari 2025
- Ansvarig institution
- Företagsekonomiska institutionen
Allmänt
Kursen ges inom bl a Ekonomie kandidatprogrammet och som fristående kurs som en del av Företagsekonomi C.
"Forskningsdesign" (5 hp) ingår som en modul i kursen.
Behörighetskrav
Behörig är den som är godkänd på 30 hp företagsekonomi A-nivå och som följt 30 hp företagsekonomi B-nivå, varav minst 15 hp ska vara godkända.
Mål
Kursen Utmaningar inom marknadsföring är uppdelad i två delar, en med fokus på fördjupad ämnesspecifika kunskaper och en med fokus på forskningsdesign.
I en global kontext sker ständigt förändringar som påverkar företag på olika sätt och som skapar olika typer av utmaningar inom marknadsföring. Efter avslutad ämnesspecifik del av kursen ska studenter ha en teoretisk och empirisk förståelse för ämnet marknadsföring och kunna identifiera utmaningar, analysera hur dessa utmaningar kan påverka marknadsföring samt föreslå hantering av utmaningar i arbetet med marknadsföring. Studenter ska kritiskt kunna använda relevant och aktuell forskning för att utföra analyser. Efter genomförd kursdel ska studenten självständigt kunna:
- förklara, jämföra, och diskutera begrepp och perspektiv på marknadsföring som presenterats på kursen,
- visa förmåga att utifrån teoretiska kunskaper söka, referera och i viss grad analysera och värdera material för att identifiera ett företags marknadsföringsutmaningar,
- visa förmåga att med utgångspunkt i relevant material analysera och föreslå lösningar på hur ett företag utifrån sina förutsättningar kan hantera identifierad utmaning,
- förbereda och hålla muntliga presentationer som engagerar åhörare och har ett tydligt innehåll, samt håller angivna tidsramar,
- i skrift vetenskapligt presentera, redogöra för, och diskutera antaganden, teoretiskt och metodmässigt tillvägagångssätt, och motivera vald undersökning. Kriteriet inkluderar ett bra språk, disposition, och källhänvisning,
- identifiera och diskutera etiska dilemman som företag behöver hantera inom värdeskapande kopplat till globalisering, kundintegritet och etik,
- förbereda, utföra, redogöra för, värdera och motivera undersökning i förhållande teori.
Efter avslutad del av kurs med fokus på forskningsdesign ska studenten självständigt kunna:
- redogöra för grundläggande kvalitativa och kvantitativa forskningsmetoder inom företagsekonomi,
- använda relevanta forskningsmetoder för att analysera, tolka och kritiskt utvärdera befintlig forskning inom företagsekonomi,
- kritiskt granska och utvärdera forskningsresultat utifrån metodologiska och teoretiska perspektiv,
- reflektera över etiska aspekter i forskningsprocessen och visa medvetenhet kring ansvarsfullt genomförande av studier.
Innehåll
Innehållet i kursen Utmaningar inom marknadsföring behandlar dels ämnesspecifika kunskaper inom området marknadsföring, dels kunskaper kopplade till forskningsdesign.
Fokus under den ämnesspecifika delen av kursen behandlar utmaningar inom marknadsföring. De flesta företag står idag inför ett antal utmaningar relaterade till verksamhet och utveckling på olika typer av marknader, där verksamheten behöver hantera interaktioner med kunder, distributörer och leverantörer. Kursen ger en djupare förståelse för marknadsföringens roll och hur olika förändringar i samhället påverkar företagets relationer och nätverk i en global miljö.
Inom kursen behandlas hur företag genom marknadsföring kan skapa, kommunicera, leverera och utbyta värde för och med kunder, partners och samhället i stort. Vidare diskuteras och analyseras marknadsföringens roll som en central funktion inom företagande som går långt bortom enbart försäljning och reklam. I en modern kontext är det målet med marknadsföring att bygga långsiktiga relationer genom värdeskapande. För att förstå värdeskapande kommer även begreppet värde att hanteras, vilket kan uttryckas genom produktens eller tjänstens funktionalitet, tillgänglighet, upplevelse och inte minst genom företagets varumärke och rykte. Värde är därmed något som både påverkar och påverkas av kundens förtroende och lojalitet, och detta utgör en grund för att förstå de olika utmaningar företag möter i sin marknadsföring.
Marknadsföring innebär även att en organisation behöver hantera olika utmaningar som kommer med förändringar i samhället. Exempel på sådana utmaningar är skiftande kundförväntningar, teknologisk utveckling, integritet och transparens, samt hållbarhet. För att hantera dessa utmaningar är det centralt att organisationen kontinuerligt analyserar och anpassar sin verksamhet för att möta dessa förändringar, vilket kan vara en komplex och resurskrävande process. I denna process blir marknadsföring en central aktivitet för att företaget ska kunna fortsätta skapa, kommunicera, leverera och utbyta värde för och med kunder, partners och samhället i stort.
När det gäller forskningsdesign så handlar det om att lägga grunden till att kunna förstå, redogöra för, välja och använda relevanta kvalitativa och kvantitativa forskningsmetoder för att lösa företagsekonomiska problem. Fokus ligger på de vanligaste kvalitativa och kvantitativa forskningsmetoderna som studenter kommer i kontakt med och förväntas använda sig av på kandidatnivå.
Undervisning
Kursen har ett problembaserat lärande som utgångspunkt och bygger på centrala begrepp inom området marknadsföring. En kombination av föreläsningar, seminarier med studentbaserade aktiviteter, såväl som problembaserade uppgifter och skrivna rapporter kommer att användas för att utveckla studenters kunskaper och färdigheter. Studenter kommer att arbeta individuellt och i grupp, där aktivt deltagande är ett krav. Praktiska/empiriska inslag finns i olika kursmoment såsom fallbeskrivningar. Kursen ges på engelska.
Examination
Examinationen består av två moduler, en för vardera delen av kursen:
- Individuella och gruppvisa, muntliga och skriftliga, uppgifter samt individuell skriftlig tentamen, 10 hp (U, G, VG)
- Forskningsdesign, skriftliga uppgifter och seminarier, 5 hp (U, G)
Ett sammanfattande betyg ges på hela kursen, 15 hp.
De betygsgrader som används är väl godkänd (VG), godkänd (G), och underkänd (U). För slutbetyg godkänd (G) på hela kursen krävs betyget G på båda modulerna. För slutbetyg väl godkänd (VG) på hela kursen krävs betyget VG på modul 1 samt betyget G på modul 2.
Betyget på Modul 1 sätts efter en sammanvägning av de olika examinationsmomenten och kraven för ett godkänt betyg inkluderar även närvaro och aktivt deltagande vid seminarier. Examinationen i modul 2 sker i grupp. Betygskriterier redovisas i studiehandledningen som gäller för respektive kurstillfälle. Examination som lämnas in efter utsatt tid betygssätts inte om inte särskilda skäl kan styrkas. Eventuella kompletteringar måste vara inlämnade senast vid den tidpunkt som anges i studiehandledningen.
För student som ej erhållit godkänt betyg på Modul 1 och/eller 2 finns möjlighet att via omregistrering examineras vid kommande kurstillfälle.
Om särskilda skäl finns får examinator göra undantag från det angivna examinationssättet och medge att en student examineras på annat sätt. Särskilda skäl kan t.ex. vara besked om särskilt pedagogiskt stöd från universitetets samordnare.
Uppsala universitet accepterar inte fusk och plagiat. Studenter som misstänks vara inblandade i någon form av fusk och/eller plagiat anmäls till rektor. De disciplinära åtgärderna är varning eller avstängning från studier under en begränsad tid.
OBS: Endast avslutad kurs kan ingå i examen.
Övriga föreskrifter
Kursen ersätter/överlappar bland andra Utmaningar inom marknadsföring, och projektarbete 2FE438, Internationellt företagande och marknadsföring 2FE413, Internationellt företagande och marknadsföring ur ett svenskt perspektiv 2FE233.
Litteraturlista
Litteraturlista saknas.