Professionell utveckling 3-4

6 hp

Kursplan, Grundnivå, 3AM032

Kod
3AM032
Utbildningsnivå
Grundnivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Biomedicin G1F, Medicinsk vetenskap G1F
Betygsskala
Godkänd (G), Underkänd (U)
Fastställd av
Programkommittén för läkarprogrammet, 13 november 2024
Ansvarig institution
Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap

Allmänt

Kursen ingår i det direkt legitimationsgrundande Läkarprogrammet (360 hp). Utbildningen inom programmet följer en bunden studiegång, vilket innebär att kurserna skall läsas i en fastställd ordning.

Behörighetskrav

Godkänd kurs PU 1 (godkända moment från termin 1 av PU 1-2). Vidare förutsätter tillträde till kursen att regionen bereder plats för VFU.

Mål

A. Kunskap och förståelse

Efter avslutad kurs ska studenten kunna:

  1. översiktligt redogöra för grundläggande psykologiska mekanismer med relevans för hälsa och ohälsa,
  2. översiktligt redogöra för barns kognitiva, emotionella och sociala utveckling samt grunderna för personlighetspsykologi,
  3. redogöra för begreppet psykosomatik och hur biopsykosociala faktorer samverkar vid ohälsa,
  4. redogöra för mekanismer för smittspridning av mikroorganismer i vårdmiljöer,
  5. redogöra för etiska principer för prioriteringar inom hälso- och sjukvården,
  6. redogöra för patientjournalens struktur och sökord,
  7. redogöra för  metoder för att skapa en effektiv struktur i patient-läkarmötet  utgående från den "tre-delade konsultationen" (patientens del, läkarens del och gemensam del),
  8. redogöra för vanliga problem vid kommunikationen med patienter med kognitiv svikt, och hur dessa kan hanteras,
  9. redogöra för begreppet sjukdomsbörda och beskriva utveckling av hälsa och sjukdom över tid, inklusive skillnader mellan och inom länder samt mellan olika etniska, kulturella och socioekonomiska grupper,
  10. redogöra för hur socioekonomi, kulturell bakgrund och språk påverkar patientens möjligheter att medverka i sin vård ,
  11. översiktligt redogöra för förutsättningar för patient-läkarmötet under användning av medicinsk tolk
  12. översiktligt beskriva historiska perspektiv på sjukvården och sjukvårdens utveckling, samt redogöra för läkarrollen i ett historiskt perspektiv.

B. Färdighet och förmåga

Efter avslutad kurs ska studenten kunna:

  1. utföra subkutana och intramuskulära injektioner,
  2. identifiera risksituationer för smittspridning,
  3. använda  lämpliga metoder för att skapa effektiv struktur i patient-läkarmötet utgående från den "tre-delade konsultationsmodellen" och skapa en tillitsfull relation i patient-läkarmötet,
  4. identifiera psykologiska mekanismer vid hälsoproblem och utföra en enkel beteendeanalys,
  5. utföra grundläggande undersökning av nervsystemet,
  6. utföra grundläggande undersökning av rörelseapparaten (halsrygg, bröstrygg ländrygg, bäcken samt övre och nedre extremitet),
  7. utföra basal relevant fysikalisk undersökning i relation till patientens symtom och sjukhistoria,
  8. utföra smärtanamnes utifrån smärtmekanism och den biopsykosociala modellen.

C. Värderingsförmåga och förhållningssätt

Efter avslutad kurs ska studenten kunna:

  1. värdera betydelsen av professionellt förhållningssätt i rollen som läkarstudent och i den kommande läkarrollen,
  2. diskutera vad etiskt och juridiskt ansvar innebär i rollen som läkarstudent och läkare och syftet med juridisk reglering av hälso- och sjukvården
  3. diskutera vilka känslor och reaktioner som kan väckas vid en klinisk kroppsundersökning och anamnestagning och vad det innebär att bemötas med respekt i en sådan situation.

Innehåll

PU kommer under termin tre och fyra att vidareutveckla läkarstudentens färdigheter i konsultationsmetodik. Färdigheter som tränas är ökande komplexitet i samtalsfärdigheter, kommunikation, reflektion, professionellt förhållningssätt, kliniska basfärdigheter som anamnes och statustagande samt medicinsk etik och juridik, medicinsk psykologi och vetenskapligt förhållningssätt.

Undervisning

Undervisningen ges i form av obligatoriska moment med problem- respektive uppgiftsbaserade grupparbeten, seminarier och praktiska övningar. Utöver detta ges föreläsningar och demonstrationer som stöd till litteraturstudier. Under kursen ingår obligatoriska moment där studenterna förväntas delta i övningar där man tränar på varandra. Dessa moment är nödvändiga för att uppnå praktiska färdigheter enligt kursmålen och för att få en ökad förståelse för hur det upplevs att bli undersökt och utfrågad. Önskan om särskild anpassning eller undantag från att bli undersökt av medstudent ska påkallas av den enskilde studenten till kursledaren i god tid innan det aktuella undervisningsmomentet. Studenten ska kunna ange synnerliga skäl. Undantag får inte påverka möjligheterna att uppfylla kursmålen. Återkommande under kursen deltar halva gruppen i handledd klinisk utbildning på vårdcentral medan resterande deltar i teoretisk eller praktisk undervisning på campus. Närvaro och aktivt deltagande är obligatoriskt.

Examination

Examination sker genom inlämningsuppgifter, skriftligt prov samt bedömda moment vid seminarier, statusträning och gruppövningar liksom vid den kliniska tjänstgöringen. Kursen avslutas med praktiska prov. Därutöver sker fortlöpande examination i form av bedömda moment vid obligatorisk undervisning. För godkänd kurs krävs även genomförande av eventuella formativa prov. För regelverk om frånvaro från obligatoriska moment, se utbildningsplan i studiehandboken.

Individuell praktisk examination sker i slutet av termin 4 enligt OSCE modell (objective structured clinical examination). Om särskilda skäl finns får examinator göra undantag från det angivna examinationssättet och medge att en student examineras på annat sätt. Särskilda skäl kan t.ex. vara besked om särskilt pedagogiskt stöd från universitetets samordnare.

Examinator kan med omedelbar verkan underkänna och avbryta en students verksamhetsförlagda utbildning (VFU) om studenten visar sådana brister i kunskaper, färdigheter och/eller förhållningssätt att det finns påtaglig risk att studenten vid fortsatt VFU kan komma att skada sig själv eller annan person, värdefull egendom och/eller patients förtroende för sjukvården. I sådana fall skall en plan upprättas för studenten och delges honom eller henne skriftligen. I denna plan, som skall beslutas av programkommittén (PK), skall anges vilka brister i kunskaper, färdigheter och/eller förhållningssätt som föreligger, vilket stöd studenten kan få från institutionen i att åtgärda dessa, samt hur och när kontrollen av detta kan äga rum liksom hur denna skall gå till. En student har i sådana fall rätt till maximalt två kontrolltillfällen, dock högst ett per år. Studenten får inte delta i någon VFU innan PK har kontrollerat och godkänt att studenten har de kunskaper, färdigheter och förhållningssätt som krävs för fortsatt tjänstgöring. Beslut om den individuella studieplanen kan av PK delegeras till studiesocial kommitté eller motsvarande med studentrepresentation.

Studerande som ej blivit godkänd i klinisk utbildning har rätt att genomgå förnyad klinisk utbildning en gång. Praktiska prov ses som en del i den kliniska utbildningen, och möjligheten att genomgå ett förnyat praktiskt prov begränsas därmed till en gång. Om synnerliga skäl finns kan programkommittén medge ytterligare tillfälle att genomgå klinisk utbildning.

Om särskilda skäl finns får examinator göra undantag från det angivna examinationssättet och medge att en student examineras på annat sätt. Särskilda skäl kan t.ex. vara besked om särskilt pedagogiskt stöd från universitetets samordnare.

Studerande som underkänts på tentamen har rätt att genomgå förnyad tentamen ytterligare fyra (4) gånger (= totalt fem (5) tentamensprov). Efter fem (5) underkända tentamensprov kan den studerande förlora sin utbildningsplats. Programkommittén kan dock, om synnerliga skäl föreligger, medge rätt till ytterligare tentamenstillfälle. Som tentamenstillfälle räknas de gånger studenten deltagit i tentamen. Även inlämning av så kallad blank skrivning räknas som tentamenstillfälle. Den studerande har rätt att på begäran byta examinator efter två (2) underkända tentamina. Studerande som underkänts på praktisk examination har rätt att genomgå ytterligare prov två (2) gånger, vid behov kan kompletterande klinisk tjänstgöring krävas. Studerande som ej blivit godkänd vid verksamhetsförlagd utbildning har rätt att genomgå förnyad klinisk tjänstgöring en gång.

Övriga föreskrifter

För detaljerad beskrivning av mål, innehåll, undervisning och examination, se studiehandledning och lärplattform.

Övergångsbestämmelser

Den som före den 1 juli 2021 har antagits till en utbildning till en läkarexamen enligt de äldre bestämmelserna (330hp) men fått anstånd till tid därefter med att påbörja utbildningen, ska anses ha antagits till en utbildning till en läkarexamen enligt de nya bestämmelserna (360hp). Den som före den 1 juli 2021 har antagits till en utbildning som leder till en läkarexamen enligt de äldre bestämmelserna har möjlighet att söka till denna utbildning (LP6) i enlighet med regelverket för antagning till senare del. En sådan antagning kan innebära att den sökande behöver komplettera sina studier. Student som antagits och påbörjat men inte avslutat en utbildning till en läkarexamen enligt de äldre bestämmelserna (330hp) är behörig att söka utbildning till en läkarexamen enligt de nya bestämmelserna (360hp). I samband med denna ansökan kommer ett förfarande med tillgodoräknande av tidigare utbildning att genomföras för att avgöra på vilken termin/kurs studenten ifråga har möjlighet att börja. För att i sådana fall påbörja det legitimationsgrundande programmet krävs att den ansökande studenten kan beredas studieplats.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin