Mikrobiologi

5 hp

Kursplan, Grundnivå, 1MB311

Kod
1MB311
Utbildningsnivå
Grundnivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Biologi G2F, Teknik G2F
Betygsskala
Med beröm godkänd (5), Icke utan beröm godkänd (4), Godkänd (3), Underkänd (U)
Fastställd av
Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 7 februari 2025
Ansvarig institution
Institutionen för biologisk grundutbildning

Behörighetskrav

60 hp inom Civilingenjörsprogrammet i molekylär bioteknik inklusive Cellbiologi och 20 hp kemi varav minst 5 hp organisk kemi.

Mål

Genom kursen i mikrobiologi skall studenten uppnå kunskap om mikroorganismer och deras metabolism och fysiologi och använda dessa för att lösa problem inom det mikrobiologiska/bioteknologiska området. Studenten ska även uppnå kunskap om de globala målen för hållbar utveckling samt öva på kritisk och etisk analys av vetenskapliga arbeten inom ämnesområdet. 

Efter godkänd kurs ska studenten kunna:

  • redogöra för mikroorganismers morfologi, metabolism, fysiologi och evolution, samt deras livsprocesser på molekylär nivå,
  • redogöra för olika metoder att odla mikroorganismer samt hur dessa kan tillämpas i industriella sammanhang,
  • redogöra för hur mikroorganismer sampselar med andra mikroorganismer samt människor,
  • förklara hur signaleringsprocesser fungerar på molekylär nivå och styr komplexa processer hos mikroorganismer,
  • arbeta med mikroorganismer på laboratoriet och karakterisera såväl fysiologiska som molekylära egenskaper,
  • analysera mikrobiologiska försöksdata, dra slutsatser och konstruera testbara hypoteser utifrån dessa,
  • använda sin kunskap för att lösa problem inom det mikrobiologiska/bioteknologiska ämnesområdet,
  • kritiskt analysera vetenskapliga arbeten inom ämnesområdet med ett etiskt förhållningssätt,
  • diskutera och kritiskt analysera de globala hållbarhetsmålen ur ett mikrobiologiskt, infektionsbiologiskt och bioteknologiskt perspektiv.

Innehåll

Kursen innehåller grundläggande mikrobiologi med ett biotekniskt-industriellt perspektiv. Cellernas struktur och funktion samt molekylära mekanismer bakom cellfunktion är centrala teman. Viss vikt läggs även vid livsmedelsrelaterade infektioner och andra infektioner samt mikrobiell evolution.

Mikrobiell diversitet och evolution, molekylär fylogeni och genetiskt utbyte.

Grupper av bakterier, arkéer och encelliga eukaryoter.

Metabolism och fysiologi: Aerob och anaerob energiutvinning, upptags- och utsöndringsmekanismer.

Tillväxt ur ett cellulärt perspektiv, cellodling och odlingsmetoder.

Samspel mellan organismer: signalering, angrepp och försvar; biofilm, differentiering.

Virulensfaktorer, sekundär metabolism, antibiotikaproduktion och resistens.

Laborationer: Mikrobiell arbetsteknik, identifiering av bakterier med fysiologiska och bioinformatiska metoder, bakteriella interaktioner och flödescytometri.

Seminarier: Kritisk analys av en forskningsartikel med vetenskapliga data med ett etiskt förhållningssätt.

Såväl teoretiskt som praktiskt innehåll förbereder för fördjupade studier i ämnet liksom för yrkesverksamhet t.ex. i bioteknisk produktion, livsmedelshantering och bekämpning av infektionssjukdomar.

Undervisning

Undervisningen ges i form av föreläsningar, problemlösning, seminarier och laborationer. Deltagande i seminarier, laborationer och därtill hörande lektionsundervisning är obligatorisk.

Examination

Examinationen omfattar delmomenten Övningar (laborationer och seminarier), 2 hp, Tentamen 3 hp. För godkänt slutbetyg krävs godkänt deltagande i övningar inklusive labbrapporter och presentationer enligt anvisningar samt godkänt resultat på tentamina. 

Om särskilda skäl finns får examinator göra undantag från det angivna examinationssättet och medge att en enskild student examineras på annat sätt. Särskilda skäl kan t.ex. vara besked om särskilt pedagogiskt stöd från universitetets samordnare för studenter med funktionsnedsättning.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin