Botanisk systematik, morfologi och evolution

7,5 hp

Kursplan, Grundnivå, 1BG603

Kod
1BG603
Utbildningsnivå
Grundnivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Biologi G1N
Betygsskala
Med beröm godkänd (5), Icke utan beröm godkänd (4), Godkänd (3), Underkänd (U)
Fastställd av
Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 24 januari 2025
Ansvarig institution
Institutionen för biologisk grundutbildning

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet och Matematik 3b eller 3c/Matematik C, Naturkunskap 2

Mål

Efter godkänd kurs ska studenten kunna:

  • översiktligt redogöra för mångfald och mångformighet, inklusive fortplantning och klassificering, hos grupper traditionellt ingående i botanik, såsom landväxt-, svamp- och alggrupper
  • översiktligt redogöra för systematikens principer
  • använda grundläggande terminologi för inom kursen behandladegruppers morfologi och fortplantning
  • identifiera morfologiska strukturer hos grupper som behandlas inom kursen
  • identifiera utvalda taxa
  • översiktligt sammanfatta evolutionära mönster

Innehåll

Kursen omfattar mångfald och mångformighet hos grupper traditionellt behandlade inom botanik, såsom landväxt-, svamp- och alggrupper, samt evolutionära mönster. I kursen ingår även grundläggande terminologi för att kunna beskriva denna mångfald och mångformighet, liksom att identifiera utvalda taxa och morfologiska strukturer. Huvudvikten är lagd på organismgruppernas byggnad, fortplantning och släktskap. I kursen ingår övningar i att göra jämförelser av organismer, både makroskopiskt och med hjälp av stereolupp/mikroskop. Kursen inkluderar grunderna i systematikens principer, såsom klassifikation, nomenklatur och förståelse av fylogenier (släktskapsträd). Evolutionens betydelse för den biologiska mångfalden inom dessa grupper diskuteras i ett fylogenetiskt perspektiv.

Undervisning

Undervisningen sker i form av föreläsningar, seminarier, övningar, exkursioner och laborationer. I kursen ingår en obligatorisk samling på campus för exkursioner och laborationer.

Examination

Skriftlig tentamen (3,5 hp), aktivt deltagande i seminarier (3 hp), samt aktivt deltagande i och redovisning av laborationer och exkursioner (1 hp).

Om särskilda skäl finns får examinator göra undantag från det angivna examinationssättet och medge att en enskild student examineras på annat sätt. Särskilda skäl kan t.ex. vara besked om särskilt pedagogiskt stöd från universitetets samordnare för studenter med funktionsnedsättning.

Övriga föreskrifter

Kursen kan inte ingå i examen tillsammans med 1BG100 Organismernas evolution och mångfald, 1BG110 Organismernas evolution och mångfald eller 1BG206 Växternas struktur och funktion. Kursen kan inte tillgodoräknas som ersättning för hela eller delar av kurserna inom kandidatprogrammet i biologi vid Uppsala universitet.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin