Är programmet rätt för dig?

Josefine, student.

Möt en student på programmet

Namn: Josefine Hatlevoll
Från: Stockholm

Jag har insett att med ovisshet kommer också möjligheter. Det är en lyx att inte vara placerad i ett fack och tillåtas omformulera sina mål. Pol. kand. är en otroligt bred utbildning som ger dig en uppsjö av karriärsmöjligheter!

Varför valde du den här utbildningen?
– Till en början var jag helt inställd på att studera ett ingenjörsprogram då det verkade som den rätta vägen efter en naturvetenskaplig examen från gymnasiet. Men det som verkligen engagerar mig är samhällsfrågor, och mer specifikt samspelet mellan ekonomi och politik. Tillslut ansökte jag till ”pol. kand.” med en förhoppning om att få en övergripande bild över hur vårt samhälle är uppbyggt.

Vad är det bästa med att plugga vid Uppsala universitet?
– En väldigt sann klyscha är att Uppsala universitet erbjuder mycket mer än bara studier. För det första är Uppsala en väldigt anrik stad där olika traditioner avlöser varandra. Vidare är Uppsalas 13 studentnationer navet för studentlivet. Nationerna drivs av studenter för studenter och ger dig tillgång till 30-kronors-öl, bibliotek, baler, (ett förstklassigt) valborgsfirande och en och annan konsert.

Vad är mest utmanande?
– När antagningsbeskedet damp ned så hade jag ingen tydlig bild om vad jag tre år senare skulle göra. Till skillnad från ämneslärare och läkare vet pol-kandare ytterst lite om var och med vad man kommer att arbeta med i framtiden - vilket i perioder kan upplevas som stressigt. Även om många har diplomat-ambitioner ändras målbilden för de allra flesta längs med vägen. Jag har dock insett att med ovisshet kommer också möjligheter. Det är snarare en lyx att inte vara placerad i ett fack och tillåtas omformulera sina mål. Pol. kand. är en otroligt bred utbildning som ger dig en uppsjö av karriärsmöjligheter!

Berätta om studentlivet!
– Studentlivet i Uppsala har allt en nybliven student kan önska. Oavsett om du vill sjunga i kör, spexa eller diskutera politisk filosofi hittar du garanterat likasinnade. Nationerna är en given mötesplats, men programföreningar utgör också en stor del av Uppsalas studentliv. UPS, Uppsala Politices Studerande, är vår studentförening med ca 400 medlemmar. UPS anordnar välkomstveckor i början av terminen vilket gör att man snabbt finner en gemenskap och ett sammanhang. Föreningen erbjuder massor av aktiviteter såsom gasquer (finsittningar), föreläsningar, skidresor och på-spåret-kvällar! Engagemang inom studentlivet ger mervärde till studierna och livslånga vänskaper. 

Vad är tre saker som du ska göra denna vecka?
– Under den kommande veckan väntar opponering av min c-uppsats, ett tecknat (!) studentspex och förhoppningsvis soligt häng i Ekoparken!

Vad är ditt mål med utbildningen?
– Jag har haft en personlig målsättning om att få arbeta internationellt med samarbete och hållbarhet. Utbildningen har verkligen utvecklat min förståelse för politiska och ekonomiska system, liksom komplexiteten i internationella relationer. Jag har också tagit möjligheten att söka praktik inför min sista termin på programmet. Så till hösten väntar praktik i Bryssel vid Sveriges ständiga representation vid EU. Spännande, nervöst och förväntansfullt såklart, men framförallt kul!

Vad vill du ge för råd och tips till en person som funderar på att söka den här utbildningen?
– Med risk för att låta tjatig, låt intresset avgöra! Så länge det finns kommer motivationen på köpet, vilket behövs för att klara av sina studier. Ett allmänt tips är att njuta av att vara student och inte oroa sig allt för mycket för vad som händer sen. NJUT av att kunna sova lite extra länge en regnig tisdagsmorgon och kunna ta en AW mitt i veckan. Ett viktigt råd är också att hämta stöd från sina kursare. Du är omgiven av smarta och kloka studenter som är i exakt samma position som du, dra nytta av det! Mina tentaperioder hade varit 100 gånger värre om jag inte haft mina kursare för pepp och gemensam klagan.

Tre snabba frågor
Favoritplats i din studentstad?
– Café Viktoria i botaniska trädgården! En så kallad ”hidden gem” precis intill Uppsala slott. 

Vilken är den bästa studenttraditionen vid Uppsala universitet?
– Insparksveckorna i augusti är något alldeles extra. Förväntansfulla studenter återvänder till stan och gatorna fylls med musik och studenter i allt från bamseutklädnader till frack.  

Var finns den bästa studieplatsen?
– Måste nog ändå säga Gamla torget, statsvetenskapliga institutionens campus. Tysta läsesalen för effektivt plugg och de öppna ytorna för mer sociala diskussioner! 

Våren 2023.

Kontakt

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin