Masterprogram i skandinavistik
Utbildningsplan, HSS2M
- Kod
- HSS2M
- Fastställd av
- Historisk-filosofiska fakultetsnämnden, 11 september 2012
- Diarienummer
- 2010/44
- Ansvarig fakultet
- Historisk-filosofiska fakulteten
- Ansvarig institution
- Institutionen för nordiska språk
Behörighetskrav
Kandidatexamen med ett humanistiskt eller samhällsvetenskapligt ämne som huvudområde inklusive 60 hp skandinavistik (dvs. språkliga eller litterära studier i danska, isländska, norska eller svenska).
Dessutom krävs kunskaper i svenska (alternativt danska eller norska) motsvarande vad som krävs för grundläggande behörighet till utbildning på grundnivå och i engelska motsvarande Engelska 6. (Med en svensk kandidatexamen uppfylls kravet på engelska.)
Syfte
Masterprogrammet i skandinavistik syftar till att ge de studerande möjligheter att studera ämnet skandinavistik mera ingående och kritiskt arbeta med frågor som rör historiska och nutida uttryck hos, samt likheter och skillnader mellan de nordiska språken och deras litteratur. Studenterna kommer efter avslutad utbildning att ha fördjupade empiriska och teoretiska kunskaper om de nordiska språken och om den nordiska litteraturen och kulturen.
Undervisning
Undervisning ges i form av föreläsningar, seminarier och andra övningar på de kurser som ingår i programmet. På examensarbeten ges handledning. Vissa kurser består av självstudier med inslag av handledning/tutorials.
Examen
Följande examensarbeten/uppsatser ingår:
Examensarbete i skandinavistik på avancerad nivå, 30/45 hp (masterexamen)
Examensarbete i skandinavistik på avancerad nivå, 15/30 hp (magisterexamen)
Studenter som avser att fullfölja två års studier väljer examensarbete, 30/45 hp. Studenter som avser att avsluta efter ett år med magisterexamen väljer examensarbete för magisterexamen, 15/30 hp. Uppsatser med inriktning mot nordiska språk omfattar 30 hp (master) respektive 15 hp (magister). Uppsatser med inriktning mot litteraturvetenskap omfattar 45 hp (master) respektive 30 hp (magister).