Att arbeta mot hedersvåld
Socialtjänsten har ett tydligt ansvar att ge stöd och hjälp till dem som utsätts för hedersrelaterat våld och förtryck. Kunskap om vad som utmärker hedersrelaterat våld och förtryck behövs för att personal inom socialtjänsten ska kunna uppmärksamma dem som utsätts eller riskerar att utsättas för våldet, samt för att kunna ge ett professionellt bemötande.
Hedersförtryck är ett eget brott
Den 1 juni 2022 infördes en ny brottsrubricering i brottsbalken. Det nya brottet hedersförtryck handlar om upprepade hedersrelaterade gärningar som riktar sig mot samma brottsoffer. Bestämmelsen har utformats på ett sätt som liknar grov fridskränkning och grov kvinnofridskränkning. Brottet kan ge ett fängelsestraff på som lägst ett år och som högst sex år.
Regeringens webbplats: "Ett särskilt brott för hedersförtryck" (Prop. 2021/22:138)
Könsstympning.se – en sida med samlad information om könsstympning
Nationellt centrum mot hedersrelaterat våld står bakom könsstympning.se där de samlat information till dig som i yrket möter flickor och kvinnor som kan ha blivit utsatta eller riskerar att utsättas för könsstympning, för att hjälpa dig att bemöta, stötta och hjälpa på rätt sätt.
Könstympning.se på Nationellt centrum mot hedersrelaterat vålds webbplats
Vägledning ska skydda barn och unga från hedersrelaterad brottslighet
För att förhindra att barn och unga förs utomlands för att utsättas för barnäktenskap eller könsstympning har flera myndigheter tagit fram en gemensam vägledning. Vägledningen riktar sig till yrkesverksamma inom socialtjänst, skola, polis och hälso- och sjukvård.
Stöd till yrkesverksamma om hedersvåld
Webbplatsen hedersförtryck.se drivs av Nationellt centrum mot hedersrelaterat våld och förtryck. På webbplatsen finns information för dig som kommer i kontakt med olika former av hedersrelaterat våld och förtryck.
Nationellt centrum mot hedersrelaterat våld och förtryck driver också en nationell stödtelefon för dig som är yrkesverksam och som behöver råd och stöd. Numret är 010-223 57 60.
Stödlinje för personer utsatta för hedersförtryck
NCK driver stödtelefonen Rätt att välja 020-57 70 70. Den riktar sig till personer i alla åldrar som är utsatta eller riskerar att utsättas för våld i hederns namn. Även närstående är välkomna att ringa för råd och stöd. Stödtelefonen är ett pilotprojekt, som genomförs på uppdrag av Nationellt centrum mot hedersrelaterat våld och förtryck.
Kunskap om hedersrelaterat våld och förtryck ger stöd i arbetet
LÄRANDE EXEMPEL För att våldsutsatta ska få adekvat hjälp behöver myndigheter arbeta på olika sätt och på olika nivåer. Ett exempel är att göra en kartläggning av hedersrelaterat våld och förtryck som ger viktig kunskap till det fortsatta arbetet. I Lunds kommun används den kunskapen bland annat till att förbättra rutinerna. Utbildning kring hedersrelaterat våld och förtryck samt ett konkret stöd i ärenden får yrkesverksamma i Västra Götaland genom Barnahus Fyrbodal i Trollhättan.
Lärande exempel om kartläggning av hedersrelaterat våld i Lunds kommun
Lärande exempel om Barnahus Fyrbodal som ger stöd i ärenden om hedersrelaterat våld
Vad säger Socialstyrelsen?
Stöd och hjälp enligt 5 kap. 11 § SoL
Allmänna råd
(...)
Socialnämnden bör såväl vid planering av verksamheten som i enskilda ärenden beakta den särskilda utsatthet eller sårbarhet som en våldsutsatt kan ha på grund av bl.a.
− ekonomisk situation,
− funktionsnedsättning,
− hedersrelaterad kontext,
− kön,
− könsöverskridande identitet eller uttryck,
− missbruk och beroende,
− sexuell läggning,
− tillhörighet till en nationell minoritet,
− utländsk bakgrund, eller
− ålder.