Att arbeta med särskilt sårbara grupper
Kvinnor från alla delar av samhället kan vara utsatta för våld. Men en del grupper kan befinna sig i en särskilt sårbar situation som en följd av diskriminering och marginalisering. Detta kan gälla yngre och äldre kvinnor samt hbtqi-personer, men även kvinnor med funktionsnedsättning, kvinnor i missbruk eller prostitution, eller de som har utländsk bakgrund.
Se bortom heteronormen i mötet
I mötet med klienter som är utsatta för våld är det viktigt att yrkesverksamma ser bortom heteronormen. Ett bemötande som förutsätter en viss sexuell läggning eller sexuell identitet kan uppfattas som både diskriminerande och kränkande.
Arbete mot prostitution
FILM Se fördjupningsfilm om vad som är bra för anställda inom socialtjänsten att känna till när det gäller prostitution. Medverkande: Petra Tammert Seidefors var tidigare senior utredare för prostitution och människohandel på Jämställdhetsmyndigheten.
Längd: 02:52 min
Filmen är textad på svenska.
Lär dig mer om prostitution och människohandel
I ett lärande exempel från Umeå kan du läsa om hur socialtjänsten och Polisen med framgång arbetar mot prostitution.
Läs mer i om våld mot kvinnor i prostitution och om människohandel för sexuella ändamål i NCK:s kunskapsbank.
Nationellt metodstödsteam mot prostitution och människohandel är ett nätverk som leds av Jämställdhetsmyndigheten och består av myndigheter som arbetar mot prostitution och alla former av människohandel. För yrkesverksamma finns en stödtelefon: 020-390 000
Webbplatsen för Nationellt metodstödsteam
Jämställdhetsmyndighetens webbsida om prostitution och människohandel
Att kommunicera om våld med hjälp av bilder
Personer med funktionsnedsättning är mer utsatta för våld jämfört med övrig befolkning. Det visar en rapport från Myndigheten för delaktighet. För att underlätta i kommunikationen med personer med funktionsnedsättning kan det vara bra att använda någon form av stöd, som till exempel bilder. Socialstyrelsen har tagit fram en webbaserad utbildning om alternativ och kompletterande kommunikation, AKK.
Socialstyrelsens webbutbildning "AKK som kommunikationsstöd"
Region Uppsalas webbsida om alternativ och kompletterande kommunikation, AKK
Bilder som stöd i samtal om våld (Västragötalandsregionens webbplats)
#upptäckvåldet
Ett kunskapslyft för socialtjänsten. Läs om den nationella satsningen som gjordes hösten 2018.
Ring de nationella stödtelefonerna
Du som är yrkesverksam kan ringa de nationella stödlinjerna för att få stöd och rådgivning. Du kan även hänvisa våldsutsatta att ta kontakt med en stödlinje eller ringa linjen tillsammans med klienten. Samtalen kan tolkas med hjälp av tolkservice.
Kvinnofridslinjen
Kvinnofridslinjen ger stöd till kvinnor som utsatts för fysiskt, psykiskt eller sexuellt våld. Samtalet är gratis och den som ringer är anonym. Ring 020-50 50 50.
Stödlinjen för män
En stödlinje för män som utsatts för våld i nära relation eller sexuella övergrepp. Stödlinjen för män är öppen varje dag 7–21. Ring 020-80 80 80.
Stödlinjen för transpersoner
En stödlinje för vuxna transpersoner, inklusive ickebinära, som utsatts för våld i nära relation eller sexuella övergrepp. Linjen är öppen varje dag 11–19. Ring 020-55 00 00.
Vad säger Socialstyrelsen?
Stöd och hjälp enligt 5 kap. 11 § SoL
Allmänna råd (...)
Socialnämnden bör såväl vid planering av verksamheten som i enskilda ärenden beakta den särskilda utsatthet eller sårbarhet som en våldsutsatt kan ha på grund av bl.a.
− ekonomisk situation,
− funktionsnedsättning,
− hedersrelaterad kontext,
− kön,
− könsöverskridande identitet eller uttryck,
− missbruk och beroende,
− sexuell läggning,
− tillhörighet till en nationell minoritet,
− utländsk bakgrund, eller
− ålder.