Fakta och forskning om våld
I NCK:s kunskapsbank hittar du fakta och forskning samlat om mäns våld mot kvinnor, våld i nära relationer, hedersrelaterat våld och förtryck och våld i samkönade relationer.
Här finns också tips på publikationer och forskare inom ämnesområdet.
Våld i nära relationer
Våld i nära relationer kännetecknas av att den som utsätts har en nära relation till och ofta starka känslomässiga band till förövaren. Detta försvårar möjligheten till motstånd och uppbrott.
Särskild sårbarhet vid våldsutsatthet
Kvinnor från alla delar av samhället kan vara utsatta för våld. Men en del grupper kan, som en följd av samhällets diskriminering och marginalisering, befinna sig i en situation som innebär en särskild sårbarhet.
Hedersrelaterat våld och förtryck
Hedersrelaterat våld utmärker sig genom sitt kollektiva uttryck. Kännetecknande för våldet är att det ofta kan handla om flera förövare, att det grövsta våldet i regel är planerat, och att både kvinnor och män kan utsättas.
Hbtqi-personers utsatthet för partnervåld
Även hbtqi-personer utsätts för våld i nära relationer. På grund av risken för diskriminering och stigmatisering kan en våldsutsatt hbtqi-person befinna sig i en situation som innebär en särskild sårbarhet.
Barn som upplever våld
Sammantaget pekar studier på att omkring ett av tio barn i Sverige har upplevt våld i hemmet någon gång. Många barn som upplever våld blir också själva utsatta.
Sexuellt våld
Sexuellt våld kan beskrivas som kränkningar och övergrepp med sexuella förtecken. Det kan vara allt från förnedring och trakasserier till våldtäkt. Det kan också handla om att tvinga någon att utföra olika typer av sexuella handlingar.
Vad säger lagen?
Mäns våld mot kvinnor, våld i nära relationer samt hedersrelaterat våld och förtryck aktualiserar flera olika avsnitt i lagstiftningen.
Att mäta våld
Forskning visar att mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer är utbrett, både globalt och i Sverige. Men exakt hur våldet ser ut, eller hur många som utsätts, är svårt att få en enhetlig uppfattning om.
Hälso- och sjukvårdens ansvar
Hälso- och sjukvården har ett tydligt ansvar att upptäcka och identifiera patienter som är utsatta för våld och att ge ett adekvat medicinskt och psykosocialt omhändertagande.
Kommunernas ansvar
Socialtjänsten har enligt lag ansvar för att ge stöd och hjälp till våldsutsatta kvinnor och män, både i hetero- och hbtqi-relationer. Även barn som upplevt våld har rätt till hjälp.
Rättsväsendets ansvar
Rättsväsendets bemötande kan vara avgörande för brottsoffrets förtroende för rättsprocessen och påverka offrets möjligheter att gå vidare och bearbeta traumat.
Mäns våld mot kvinnor – ett globalt perspektiv
Mäns våld mot kvinnor förekommer över hela världen och inom alla kulturer. Våldet erkänns idag som ett globalt samhällsproblem och en kränkning av mänskliga rättigheter.
I NCK:s kunskapsbank hittar du fakta och forskning om mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer, forskarpresentationer, och en ämnesdatabas med fler än 2000 sökbara publikationer.
Kontakta oss på kunskapsbanken@nck.uu.se