AIM

Logga DeCiDE

Grundinformation

  • Finansiär: Programmet finansieras genom bidrag från Vetenskapsrådet till U-CARE.

Om AIM

AIM är ett forskningsprogram med det övergripande syftet att öka en jämlik tillgång till hälsa- och sjukvård genom att ta itu med hälsans sociala bestämningsfaktorer. Hälsans sociala bestämningsfaktorer är icke-medicinska faktorer (t.ex. utbildning, sysselsättning, exponering för föroreningar och inkomstnivåer) som är kopplade till ökad förekomst av fysiska och psykiska hälsotillstånd och fungerar som hinder för tillgång till vård.

Canceröverlevnad och dess sociala bestämningsfaktorer hos barn med migrationsbakgrund: en systematisk översikt


Skillnader i canceröverlevnad hos barn kvarstår inom vissa etniska minoriteter och bland migranter. Språkbarriärer, kulturella missförstånd, begränsade stödnätverk och ekonomiska påfrestningar kan leda till fördröjd diagnos, behandlingssvårigheter och sämre utfall. Hälsans sociala bestämningsfaktorer, såsom fattigdom och otillräckligt boende, förvärrar dessa skillnader ytterligare.

Vi genomför en systematisk översikt för att undersöka canceröverlevnad hos barn med migrationsbakgrund jämfört med barn utan migrationsbakgrund och utforskar hälsans sociala bestämningsfaktorer som potentiellt påverkar överlevnaden vid barncancer.

Projektledare: Professor Louise von Essen

Projektmedlemmar: Biträdande universitetslektor Joanne Woodford, postdoktor Vian Rajabzadeh, professor David Richards, professor Arja Harila-Saari, forskningsassistent Abla Sami

Projektet om hälsans sociala bestämningsfaktorer för psykisk hälsa i Ghana

Insatser för att hantera vanliga psykiska sjukdomar, såsom depression och ångest, har traditionellt fokuserat på biologiska och psykologiska faktorer, medan hälsans sociala bestämningsfaktorer ofta förbises. Att screena för dessa faktorer – en metod för att identifiera socioekonomiska svårigheter och individers hälsorelaterade behov – kan vara ett sätt att integrera dem i den psykiska vården, till exempel för att identifiera personer som behöver extra stöd och erbjuda individanpassad vård och hjälp. Dock är det fortfarande osäkert hur accepterad, genomförbar och möjlig att implementera denna screeningmetod är.


Vi har genomfört en systematisk översikt och metaanalys för att (1) undersöka förekomsten av ångest- och depressionssjukdomar samt symtom bland vuxna i Ghana, och (2) utforska hälsans sociala bestämningsfaktorer som potentiellt är kopplade till dessa tillstånd.


Vi genomför för närvarande en serie kvalitativa studier i Ghana för att utforska:

  1. Vårdgivares uppfattningar om hälsans sociala bestämningsfaktorers inverkan på psykisk hälsa och psykisk vård
  2. Nuvarande screeningpraxis för hälsans sociala bestämningsfaktorer
  3. Potentiella hinder och möjliggörare för att implementera screening av hälsans sociala bestämningsfaktorer inom den psykiska vården

Doktorand: Victoria Awortwe

Huvudhandledare: Universitetslektor Meena Daivadanam

Biträdande handledare: Professor Erik MG Olsson, biträdande universitetslektor Joanne Woodford, universitetslektor Samuel Adjorlolo

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin