Design for Engagement

Logga Design for Engagement

Grundinformation

  • Finansiär: Projektet finansieras av SFO-medel till U-CARE.

Om Design for Engagement

Design for Engagement är ett tvärvetenskapligt forskningsinitiativ med två huvudsakliga syften:

  1. Att identifiera centrala designfaktorer som främjar engagemang och kvarhållande av deltagare i plattformar för digitala hälsointerventioner inom klinisk forskningskontext, samt
  2. Att utveckla ett metodologiskt ramverk som erbjuder både teoretiska insikter och praktiska verktyg för att stödja tvärvetenskapliga team i utformningen och utvecklingen av sådana plattformar.

Projektet tar sin utgångspunkt i empirisk forskning och undersöker hur designval och samarbetsprocesser påverkar effektiviteten hos digitala verktyg inom klinisk forskning.

Projektöversikt

Design for Engagement fokuserar på både den konkreta utformningen och de bakomliggande samarbetsprocesserna i utvecklingen av digitala plattformar för hälsointerventioner. Projektet undersöker inte enbart vilka designprinciper som främjar användarengagemang, utan även hur forskare, designers och utvecklare samverkar för att utveckla dessa plattformar. Genom att adressera utmaningar i det tvärdisciplinära samarbetet syftar projektet till att skapa mer effektiva utvecklingsprocesser och i förlängningen mer engagerande digitala forskningsverktyg.

Målet är att överbrygga disciplinära gränser och sätta användarupplevelsen i centrum för utvecklingen av digital hälsa genom att generera evidensbaserade vägledningar och verktyg för samskapande och utveckling av digitala hälsointerventioner.

Huvudsakliga mål

  1. Att genom en systematisk litteraturöversikt kartlägga vilka faktorer som påverkar engagemang och kvarhållande i digitala hälsointerventioner.
  2. Att identifiera behov, hinder och utmaningar hos centrala intressenter – såsom forskare, designers och utvecklare – i utvecklingen av digitala plattformar för hälsointerventioner.
  3. Att utveckla ett metodologiskt ramverk som vägleder tvärvetenskapliga team i skapandet av mer användarcentrerade och engagerande digitala plattformar.

Studieöversikt

Studie I – Systematisk litteraturöversikt

Denna studie syftar till att definiera centrala begrepp och identifiera nyckelfaktorer som påverkar deltagarengagemang och kvarhållande i digitala hälsointerventioner. Fokus ligger bland annat på upplevd användbarhet och nytta, tillfredsställelse med interaktiva komponenter samt det visuella gränssnittets betydelse.

Studie II – Mixed-methods-studie av behov och utmaningar hos forskare och utvecklare

Studien undersöker vilka behov, erfarenheter och samarbetsutmaningar olika aktörer – såsom kliniska forskare, interaktionsdesigners och systemutvecklare – möter i utvecklingsarbetet. Studien syftar till att identifiera kritiska moment i utvecklingsprocessen och särskilt betydelsefulla egenskaper hos plattformarna.

Studie III – Konceptualisering och utveckling av det metodologiska ramverket

Baserat på insikter från studierna I och II kommer ett metodologiskt ramverk att utvecklas. Ramverket har två syften: dels att främja effektivt samarbete mellan olika disciplinära aktörer, dels att skapa en gemensam grund för förståelse och beslut rörande designaspekter som påverkar användarengagemang och kvarhållande.

Doktorand: Luciana Terceiro

Huvudhandledare: Biträdande universitetslektor Anna Kharko

Biträdande handledare: Professor Maria Hägglund

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin