Klubbans biologiska station

Klubban i skymningsljus snett ovanifrån.

Klubbans Biologiska Station är Uppsala universitets biologiska station, förlagd vid Gullmarsfjorden i det vackra Fiskebäckskil på Västkusten.

Klubbans biologiska station

Klubbans Biologiska Station är Uppsala universitets biologiska station, förlagd vid Gullmarsfjorden i det vackra Fiskebäckskil på Västkusten. Stationen kom till genom en donation till Uppsala universitet 1915 för att stödja forskning och undervisning i marinbiologi, framförallt inom zoologi. Den ursprungliga byggnaden har tillbyggts flera gånger och är idag väl anpassad för undervisningsverksamhet och forskning.

Klubban 1915 och 2015 framifrån

Klubban 1915 och 2015

Studenter i vatten från Klubban 1915 och 2015

Studenter 1915 och 2015

Övernattning och boende

I stationsbyggnaden finns bostadsutrymmen avsedda för lärare/forskare. Totalt finns tio bäddar, fördelat på nio rum, samt ett stort gemensamt kök och flera gemensamma toalett- och duschutrymmen. I stationsbyggnaden finns även en bastu som är tillgänglig för boende på stationen (lärare/forskare). I närliggande byggnader finns bostadsutrymmen för studenter med plats för 36 personer och tillgång till välutrustade kök, toaletter och duschar.

Omgivningarna

Stationen är belägen i Fiskebäckskil, nära färjeterminal och busshållplats. Intill stationen finns badviken, lättillgängligt för såväl insamling av organismer som för bad, och med båt är skärgårdens miljö lätt åtkomlig. I omgivningarna finns också många intressanta platser.

På promenadavstånd från Klubban finns Bokskogen som på våren är fylld av vitsippor och skir grönska. Nordens ark, en park för avel av hotade djur från hela världen, ligger ca 45 minuter från Klubban med bil. Tvärs över fjorden, lätt åtkomligt med den närbelägna färjan, ligger Havets hus, nordens största havsakvarium. I Lysekil finns dessutom tillgång till ett flertal serviceinrättningar.

Bild på Klubban snett ovanifrån med färja till höger.
Hand som håller i en krabba

Bokning

Klubban erbjuder möjlighet för både enskilda forskare och hela kurser att använda stationen i forsknings- eller undervisningssyfte. För bokning, fyll i bokningsformuläret nedan och skicka eller faxa till bokningsansvarig, prefekten för biologisk grundutbildning. Fyll i formuläret så nogrannt som möjligt - det gör det lättare för oss att på bästa sätt möta dina önskemål. Aktuell prislista finns nedan.

Om du till att börja med vill göra en bokningsförfrågan för att se om det finns utrymme på det eller de datum du önskar är du välkommen att skicka ett mail till mikael.thollesson@ebc.uu.se. Ange när du vill komma, i vilket syfte, hur många personer bokningen omfattar och exakta datum.

Kurser vid Klubban

Klubbans biologiska station tillhör Uppsala universitet, men lånas också ut till andra utbildningar för forskning och undervisning. Uppsala universitet ger flera kurser som är helt eller delvis förlagda till Klubban, alltifrån nybörjarkurser i marinbiologi till avancerade fördjupningskurser:

Kurser under höst- eller vårtermin

Ansökan till kurser
Information om ansökan

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin