Socialmedicin / CHAP

Forskargruppen CHAP är en internationell och tvärvetenskaplig forskargrupp som fokuserar på att förbättra barns, ungdomars och föräldrars psykiska hälsa och välbefinnande genom vetenskap, klinisk utveckling och translationellt arbete.

Beskrivning

CHAP bedriver tillämpad forskning för att främja hälsa och välbefinnande hos barn och familjer. En optimerad användning av hälsointerventioner och sociala insatser för att främja jämlikhet och barns hälsosamma utveckling är centralt för social hållbarhet. CHAP har väletablerade samarbeten med kliniker, nationella och internationella partners från olika discipliner, samt kommuner, regioner, myndigheter och sociala entreprenörer. Vi är därför väl positionerade att fortsätta vara en relevant forskningspartner, utvärderare och kunskapsmäklare i utvecklingen av hälso- och sociala insatser för barn och familjer. Vårt engagemang för att samskapa forskning med våra målgrupper och ge röst åt dem som sällan hörs ger oss en unik position i Sverige.


Bild på forskargruppen CHAP medlemmar tillsammans

Forskargruppens medlemmar tillsammans; Foto: Mikael Wallerstedt

Vanliga frågor om att skriva uppsats i vår forskargrupp

Vilka typer av studenter tar er forskargrupp emot?
Vår forskargrupp tillhör institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap och välkomnar studenter från olika utbildningar, såsom folkhälsovetenskap, medicin, sjuksköterskeutbildning, global hälsa, hälsoekonomi med mera. Vi tar emot studenter som skriver masteruppsatser, självständiga arbeten, examensarbeten samt de som genomför praktik och ERASMUS-utbyten.

Hur vanligt är det att studenters arbeten publiceras?
Cirka 80% av våra studenter publicerar vetenskapliga artiklar eller rapporter baserade på sina studentarbeten.

Vilket språk används i forskargruppen?
Vi är en internationell forskargrupp och vårt huvudspråk är engelska. Beroende på handledare och projekt kan man få skriva och få handledning på svenska.

Vad får man för stöd av forskargruppen under sitt studentarbete?Förutom en huvudhandledare får många studenter även en bihandledare från gruppen. Studenter får även möjlighet att bli en del av forskargruppen under en tid och lära sig hantverket med forskning. Det finns möjlighet att presentera sitt arbete på ett forskningsseminarium och få feedback från hela forskargruppen innan slutgiltig inlämning.

Lämnar ni ut material eller data till studenter?
Alla data som samlas in och analyser som görs under studentarbetet ska delas och diskuteras med forskningsansvariga. Eventuella resultat får enbart publiceras i samråd med handledaren.

Vilka förväntningar ställer ni på era studenter?
Vi prioriterar studenter som kan arbeta heltid med sitt projekt och inte reser bort under handledningsperioden. Vi ställer höga krav på våra studenter, men de har också möjlighet att bli en del av vår forskargrupp under handledningstiden och lära sig hantverket med forskning.

Hur går ansökningsprocessen till?
Vi genomför intervjuer med alla studenter som är intresserade av att arbeta med oss. För att anmäla ditt intresse, kontakta vår studentkoordinator Kerstin Edvardsson på e-postadressen kerstin.edvardsson@pubcare.uu.se

2021:

Psynkpriset för insatser inom området psykisk hälsa - Uppdrag Psykisk Hälsas (på SKR) styrgrupp har bestämt att tilldela priset till Inna Feldman! Hon har blivit nominerad till 2020 års Psynkpris i kategorin Socioekonomi för hennes arbete med att räkna på ekonomisk lönsamhet i förhållande till förebyggande folkhälsoarbete.

2018:

Etiskt och professionellt förhållningssätt viktigast vid svåra beslut i sjukvården – SLS utser Anna Sarkadi till årets etikpristagare

2016:

Barnombudsmannen i Uppsala, Barnrättspris tilldelades professor Anna Sarkadi och forskargruppen CHAP.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
youtube
linkedin