Forntida klimat, människor och landskap
Forntidens klimat påverkade människan i hög grad. Klimatet var avgörande för bosättningar. rörelsemönster och vilka grödor som skulle odlas. Det motsatta gäller också, människan påverkar den miljö hon bor i.
Beskrivning
Hur vet vi hur jordens klimat förändrades innan vi registrerade väderobservationer med olika typer av meteorolologiska instrument? Hur påverkade dessa förändringar mänsklighetens historia och evolution? Och hur samverkade klimat och landskap för att skapa den värld vi ser idag? Här försöker vi på dessa frågor, och i synnerhet använder vi arkiv av vindblåsta sediment som täcker de senaste 1000-tals år till 100-tals miljoner år för att göra det.
Vår forskning
Forntida arktiska klimat
Nordliga områden (inklusive Sverige) förändras för närvarande snabbt, till följd av globalklimatuppvärmning. Detta gäller särskilt i Arktis. Klimatarkiv från dessa regioner behövs för att förstå effekterna och orsakerna till klimatförändringarna i dessa sårbara regioner. Vår forskning använder vindblåsta sanddyner och stoftavlagringar (kallade "lössjord"), såväl som iskärnor, för att förstå den sena och efter istidens klimathistoria i Sverige, Finland, Grönland, Svalbard, Sibirien och Kanada.
Atmosfäriskt mineralstoft och istidsklimat i Europa
Vindtransporterat mineralstoft (finare än sand) är en viktig del av klimatsystemet. Men vilken roll detta stoft spelar för klimatförändringarna är oklart, och uppgifter om hur sambandet mellan vindtransporterat stoft och klimat sett ut under den geologiska tidsskalan behövs för att lösa detta. På så sätt möjliggör detta bättre modellering av framtida klimatförändringar. Vi är särskilt intresserade av hur stoft spelar en roll under mycket stora och abrupta klimatförändringar under den senaste istiden.
Isklimat och förmänniskor i asien
Istiden sammanfaller med den snabba utvecklingen och spridningen av flera mänskliga arter. Ändå är historien om befolkningen av Europa och Asien från migration av för- och moderna människogrupper från Afrika fortfarande dåligt känd. Detta är en stor obesvarad fråga i historien om vår art. Med hjälp av enorma fyndigheter av vindtransporterat stoft i östra Europa och centrala till östra Asien (loess) som sträcker sig tillbaka miljoner år, reder vi upp denna historia, såväl som påverkan från istidens klimatförändringar på dessa folk.
Klimat i en tidigare Hothouse-värld
Jordens klimat har pendlat mellan varma växthusperioder och kalla istider. Under de geologiska perioderna Perm och Trias (ca 255-200 miljoner år sedan) präglades världen av extrem hetta och stora öknar. De lerstenar som exponeras längs sydväst om kusten ger oss en unik inblick i denna helt annorlunda värld och hur klimatförändringarna drevs fram i dinosauriernas gryning.
Utvecklingen av jordens stora floder
Floder spelar en nyckelroll i utvecklingen av landskap och klimat. De transporterar enorma mängder eroderat sediment till havet och fungerar som transportband för jordens sedimentcykel. Men hur länge har dessa floder funnits? Och vilka processer skapade dessa bildningar och denna utveckling? Här tillämpar vi en rad åldersdaterings- och sedimentkälloranalyser för att förstå historien om några av världens stora floder.
Östasiatiska klimat- och landskapsförändringar
Det asiatiska monsunsystemet påverkar 2/3 delar av världens befolkning, och den tibetanska platån är den areellt största högplatån. Den tibetanska högplatån bildades när den indiska kontinenten kolliderade med den asiatiska kontinenten, som trycker upp höglandet. Den kollisionen är lika aktiv idag, med en stadig upplyftning av högplatån, vilken slipas av med erosion av platån i nära samma takt som den lyfts upp. När högplatån bildades skapades ett atmosfäriskt monsunsystem som skapar stora säsongsskillnader i klimatet i området, men även påverkar klimatet på global nivå. Den asiatiska värmeregulatorn har bestämt jordens klimatutveckling under de senaste 50 miljoner åren. Här använder vi flera metoder som sedimentkällor, åldersdatering och klimatproxyanalyser för att reda ut hur asiatiskt klimat och landskap utvecklades tillsammans, och hur detta i sin tur skapade klimatet på jorden idag.