Carbonscapes - att demontera makten kring fossilintensiva framtidsvisioner

Det övergripande syftet med detta projekt är att kritiskt granska och bättre förstå hur man kan demontera makten kring fossilintensiva framtidsvisioner för att påskynda övergången till ett lågutsläppssamhälle.

Grundinformation

  • Period: 2021-01-01 – 2024-12-31
  • Budget: 10 386 000 kr
  • Finansiär: Vetenskapsrådet
  • Bidragstyp: Projektbidrag

Beskrivning

Landskap och infrastrukturer som har till syfte att mobilisera kol, olja och gas kastar en lång skugga över samhällets förmåga att föreställa sig en annan energiframtid.

Fossilbränsleförbrukning inom energi- och industrisektorerna är fortfarande den främsta källan till koldioxidutsläpp över hela världen. Det finns en växande insikt om att en massiv utplacering av energisystem med kolsnåla energikällor inte hjälper samhällen att ersätta fossila bränslen. Den fortsatta användningen av fossila bränslen, såsom kol och olja, kan inte förhindras enbart genom att skapa nya energisystem och sammanhang som stödjer dem. Lika mycket uppmärksamhet måste ägnas åt demontering av gamla men mäktiga föreställningar kring fossila bränslen, som kol och olja.

Detta projekt fyller luckor i den samhällsvetenskapliga forskningen kring energiomställningar och energiframtider. Vi gör detta genom att flytta fokus från att förutse och montera nya, kolsnåla energisystem till att kritiskt granska och demontera gamla men fortfarande mäktiga fossilintensiva verksamheter. Den övergripande frågan i denna studie är hur man demonterar makten kring fossilintensiva framtidsvisioner. Genom att analysera och jämföra fyra olika fossilintensiva landskap eller "carbonscapes" – utvinning av brunkol och stenkol ("kollandskap") i centrala och södra Polen, och utvinning av råolja och petrokemisk produktion ("petrolandskap") i nordöstra Storbritannien – kommer projektet att:

  1. identifiera och kritiskt undersöka motstånd mot förändringar, till exempel att behålla kol och olja som en åter tänkbar eller diskursivt omarbetad energiresurs;
  2. avslöja och kritiskt granska den socio-materiella dynamik som skapats genom kol och olja och som hindrar eller möjliggör möjligheten att föreställa sig framtiden;
  3. identifiera möjligheter att demontera och destabilisera föreställningar kring fossilt bränsle i utvalda fossilintensiva landskap.

Studien kombinerar tre teoretiska ingångar:

  1. socio-tekniska föreställningar (imaginaries på engelska), vilka används för att identifiera hur regionala aktörer ser på önskvärda och möjliga följder av den tekniska-vetenskapliga utvecklingen, samt så kallad "governmentality" vilket gör att vi kan föreställa oss framtiden som en dynamisk och cirkulerande process vilken berör specifika styrningsrationaliteter och styrningsteknologier;
  2. Sammansättningen (assemblage) som hjälper oss att förstå hur olika komponenter av energisystem monterats, kopplats från varandra, eller återmonterats i nya konfigurationer; och
  3. "Materialities" som låter oss inse att resurser, som kol och råolja, får mäktiga men ifrågasatta betydelser inom specifik föreställningsvärldar, vilka i sin tur är betingade av "materialities".

Fyra empiriska fall kommer att studeras som fyra distinkta fossilintensiva landskap, som bygger på det vetenskapliga arbetet kring begreppen "assemblage" och "carbonscapes". Analysverktyg kommer att inkludera fältarbete, semistrukturerade intervjuer med relevanta aktörer, observationer samt diskursanalys av relevanta dokument.

Teoretiskt sett så bidrar projektet till ett konceptuellt mångfaldigt perspektiv som utmanar gränserna för de dominerande teoretiska ramarna. Empiriskt sett så är det övergripande syftet att lägga grunden till en kartbok av fossilintensiva landskap vid energiomställningar, som kommer att uppmuntra vetenskaplig forskning kring energiframtider. Från ett samhällsperspektiv så kommer studien att utföra djupgående analyser av regionala energiframtider vilket kan stödja regionala beslutsfattare, företrädare för energibranschen, det civila samhället samt överstatliga institutioner.

Projektet syftar till att stärka och vidareutveckla en internationell samhällsforskningsmiljö som involverar två forskningsinstitutioner: Institutionen för geovetenskaper, Uppsala universitet och Department of Geography, Durham University.

Läs mer om projektet (på engelska)

Kontakt

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin