PUDDLE JUMP - för att förbättra länken mellan uppströms-nedströms i den akvatiska miljön - förvaltning i samsyn

Foto: Mickaël Delcey

PUDDLE JUMP bidrar till ett samordnat perspektiv på hydrologiska och andra ekosystemtjänster som naturbaserade lösningar som dammar och våtmarker kan erbjuda.

Grundinformation

  • Period: 2022-12-01 – 2026-12-31
  • Finansiär: Formas
  • Bidragstyp: Projektbidrag

Beskrivning

Högt på den politiska agendan står naturbaserade lösningar, såsom våtmarker och dammar, som anläggs för att förbättra vattenkvaliteten och minska risken för översvämningar och torka. Andra positiva fördelar med våtmarker och dammar är kolinlagring, ökad biologisk mångfald samt förbättrade rekreationsvärden. Genom skapandet av dessa blå-gröna oaser, välkomnande miljöer med blommor och vatten i områden som ofta saknar dessa fördelar (t.ex. städer eller jordbrukslandskap), gynnas många rödlistade arter, samtidigt som de blir platser dit människor söker sig för avkoppling.

Målet med detta projekt är att skapa verktyg för kommuner så att de på ett enklare sätt kan arbeta strategiskt med dessa lösningar. Projektet genomförs i nära samarbete med Uppsala, Knivsta och Stockholms kommuner, och de tjänster och verktyg som utvecklas i projektet är utformade utifrån deras behov.

I projektets första del utvärderas våtmarkers och dammars placering i landskapet, vilket är avgörande för deras förmåga att jämna ut vattenflöden, rena näringsämnen och öka den biologiska mångfalden. Den andra delen av projektet berör våtmarkers och dammars utformning och underhåll. Vi kommer att undersöka vilka designfaktorer som är viktigast för de olika syftena och vilka som kan kombineras. Faktorer som gör en våtmark eller damm estetiskt tilltalande, ökar näringsretention, minskar utsläpp av växthusgaser, och främjar biologisk mångfald, men samtidigt minimerar problem med omfattande myggproduktion, kommer att kartläggas. I projektets tredje del skapas verktyg som underlättar planering, utformning och underhåll av hållbara våtmarker och dammar på landskapsnivå.

Projektet leds av SLU men är ett samarbete med Kungliga tekniska högskolan, Uppsala universitet och Aarhus universitet.

Läs mer om projektet

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
youtube
linkedin