BAM! - Bio-Accelererad Mineralvittring

BAM! är ett Horizon2020 FET (Future Emerging Technology) finansierat projekt som syftar till att utveckla en ny teknik för negativa utsläpp. Tekniker för negativa utsläpp (NETs) möjliggör aktivt upptag av CO2 från atmosfären och motverkar därmed klimatförändringar. För att uppnå detta tar BAM! den viktigaste naturliga processen för CO2-bindning på geologiska tidsskalor, vittring av silikater, till en kontrollerad reaktormiljö. Här kommer vi att utnyttja biotans kraft för att potentiellt öka CO2-bindningshastigheten tusenfalt.

Grundinformation

  • Period: 2021-09-01 – 2025-09-01
  • Budget: 5 000 000 kr
  • Finansiär: EU – Horizon 2020
  • Bidragstyp: Partnership

Beskrivning

Behovet av tekniker för negativa utsläpp (NETs): Konventionell klimatförändringsbegränsning ensam kommer inte att kunna stabilisera atmosfäriska CO2-koncentrationer på en nivå som är förenlig med 2°C-värmegränsen i Parisavtalet. Säkra och skalbara NETs, som tar bort CO2 från atmosfären och säkerställer långsiktig koldioxidbindning, behövs för att uppnå detta mål. Snabba framsteg är nödvändiga, särskilt om NETs ska fungera som en riskhanteringsmekanism för oväntade geopolitiska händelser och för överträdelser av tipping points i jordsystemet.

BAM! fokuserar på att kombinera vittringskraften hos prokaryoter, växter, svampar och ryggradslösa djur i en hybridreaktor med flera faser, vilket sätter en helt ny riktning för forskning om förstärkt vittring. Vi installerar en aldrig tidigare skådad uppsättning behandlingskombinationer och högfrekventa bedömningar av abiotiska (pH, temperatur, vittringshastigheter, ...) och biotiska förhållanden (daggmaskaktivitet, bakteriell och svampmetabolism, svamptillväxt, ...). En AI-baserad maskininlärningsmodul används för att snabbt identifiera vilka förhållanden som gynnar vittringshastigheter och koldioxidbindning.

För den svenska delen;
Projektledare, Anna Neubeck
Projektbidrag, 5 000 000

Länk till huvudprojektet: https://www.fet-bam.eu

University of Antwerp

IDLab, Ghent University – imec

University of Hamburg

Wageningen University & Research

Kontakt

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin