Atmosfäriska flödens inverkan på laster och produktion hos vindkraftverk – FLOW
Utvecklingen inom vindkraftsindustrin har lett till möjligheten att bygga större vindkraftverk. Skalan på den kommande generationens rotorblad är så stor att de kommer uppleva en större bredd av atmosfäriska fenomen som härrör från den översta delen av det atmosfäriska gränsskiktet
Grundinformation
- Period: 2023-01-01 – 2026-12-31
- Budget: 6 518 480 kr
- Finansiär: EU – Horizon Europe, Interna medel
- Bidragstyp: Project founding
Beskrivning
Utvecklingen inom vindkraftsindustrin har lett till möjligheten att bygga större vindkraftverk. Skalan på den kommande generationens rotorblad är så stor att de kommer uppleva en större bredd av atmosfäriska fenomen som härrör från den översta delen av det atmosfäriska gränsskiktet. Några av dessa kategoriseras som extrema händelser med avseende de stora konsekvenserna avseende minskad energiproduktion och funktionalitet hos vindkraftparker. Trots att de kallas extrema händelser så förkommer dessa med viss regelbundenhet vid specifika förutsättningar i norra Europa och särskilt över Östersjön. FLOW är ett EU-projekt som startade under 2023 och kommer att pågå under fyra år.
De huvudsakliga målen för projektet är följande;
-Utveckla nya ingenjörsmodeller som kan parametrisera vindfysiken och turbulens på högre höjder.
-Förutse, med hjälp av modeller, produktionen och laster hos moderna GW-skaliga och 400 meter höga vindkraftssystem med hög tillförlitlighet både på land och till havs.
-Validera modellerna med en aldrig tidigare skådad mängd data, minska riskerna i prognoserna och kvantifiera osäkerheten.
För den svenska delen;
Projektledare, Professor Stefan Ivanell
Projektbidrag, 6518480 SEK