Christian Benedict presenterar ny sömnforskning i A-kursen

Hallå där… Christian Benedict, sömnforskare vid Uppsala universitet, som i veckans avsnitt av A-kursen reder ut om skönhetssömn verkligen gör skäl för namnet och presenterar ny forskning om sömnens betydelse som skyddande faktor mot cancer i matsmältningsorganen.
Hur hamnade du i A-kursen?
– Jag mötte programledaren Emma Frans i samband med en föreläsning för ungdomar och kort därefter bjöd hon in mig att medverka i podden. Emmas nyfikna approach i kombination med hennes förmåga att förmedla vetenskap på ett relevant sätt gjorde det till ett enkelt beslut att tacka ja.

Christian Benedict föreläser i Uppsala universitetsaula
Vad hoppas du att lyssnarna ska ta till sig?
– Att fungerande sömnrutiner är oerhört betydelsefullt för vårt välmående, men också att det bara är en bland många faktorer vi behöver sköta om. I vissa sammanhang är sömnen en Ronaldo på topp, andra gånger är det en viktig komplementspelare. Kort sagt är det viktigt att inte överdramatisera, för då är risken att väcka stressreaktioner som bidrar till att vi ligger och oroar oss på nätterna.
Vilka konkreta tips bjuder du på i avsnittet?
– Att en natts sömnbrist visserligen gör oss mindre attraktiva i andras ögon, men att skillnaden i ärlighetens namn är ganska liten. Jag berättar också om vår senaste publicering där vi visar att otillräcklig sömn inte påverkar den positiva effekt en hälsosam kost har för minskad risk att utveckla cancer i matsmältningsorganen, till exempel tjock- och tunntarmen.
Så möjlig cancer i tjocktarmen är inget argument för tidigt tapto?
– Nja, vi har sett att otillräcklig sömn kan bidra till rökning, övervikt och typ2-diabetes, vilket i sin tur kan orsaka ökad risk för cancer i matsmältningsorganen. Men bäst är att äta mycket fibrer, frukt, grönt och mindre rött kött och att sedan sova gott i vetskapen om de hälsosamma effekter det genererar.
När bjuder Christian Benedict på sömntips härnäst?
– Redan på torsdag kommer en mer utförlig intervju som jag gjorde med Emma Frans i samband med inspelning av A-kursen. Parallellt har Sveriges Television presenterat planer på en programserie med vetenskapligt fokus på sömn där jag deltar i tidiga diskussioner, vilket om det blir verklighet vore otroligt inspirerande att delta i.
Fakta
- Christian Benedicts forskargrupp studerar hur störningar i dygnsrytm och sömnförlust påverkar hälsa och prestation.
- Christian Benedict deltog våren 2023 i SVT:s Sov Gott som nådde i genomsnitt 600 000 personer per avsnitt och utgav i oktober 2023 boken Sov dig till ett bättre liv.
Kontakt
Christian Benedict, sömnforskare
Institutionen för farmaceutisk biovetenskap
Christian.Benedict@farmbio.uu.se
Text: Magnus Alsne, foto: Stefan Tell, Mikael Wallerstedt m fl