Sömnexpert Christian Benedict vill inspirera unga att sova gott

Allt färre föräldrar lyckas få sina tonåringar att stänga av skärmen nattetid och nu syns effekten i form av sömnbrist, försämrade skolresultat och ökad psykisk ohälsa. ”Vi måste hjälpa våra ungdomar att förstå hur viktig sömnen är” konstaterar sömnforskare Christian Benedict som i november möter 1550 gymnasieelever för att ge dem verktygen att tillvarata kroppens egen superkraft.
Antalet ungdomar som upplever sömnproblematik ökar snabbt. En studie i gymnasieskolans årskurs tre visar att var tredje flicka sover sex timmar eller mindre på vardagar – kliniskt klassat som sömnbrist – vilket gör det till ett regelrätt folkhälsoproblem. I en enkätundervisning bland tonåringar i Uppsala län uppger var tredje tillfrågad att deras sömnvanor dessutom påverkar deras skolprestationer negativt. Men forskning visar att riskerna även når långt bortom klassrummet.
– Vi vet att tonåringar har en naturligt förskjuten dygnsrytm och sällan är tillräckligt trötta när det är dags att sova. Att många dessutom tar mobil och skoldator med sig i sängen nattetid underlättar inte. Likväl måste de varje morgon iväg till skolan innan kvällen väntar med fritidsaktiviteter, socialt umgänge och läxor. Adderar vi dessutom det faktum att tonårshjärnan kräver extra mycket tid för vila för fortsatt mognad är det tydligt att vårt samhälle står inför en utmaning, konstaterar Christian Benedict, sömnforskare vid Uppsala universitet.

"Bara en TikTok till" • Otillräcklig sömn kan påverka vår psykiska hälsa
Tonåringar behöver 8 till 10 timmar regelbunden sömn per dygn. Blir timmarna färre kan det påverka både vår fysiska och psykiska hälsa, något som bekräftas i en aktuell studie av koppling mellan sömn och depression bland högstadieelever i Stockholms län. Resultaten visar att endast 31 procent av ungdomar med depression når sömnrekommendationerna. Likaså att unga med suicidtankar sover en timme mindre under skoldagar jämfört andra ungdomar – men också att 30 minuter förlängd sömn på skoldagar kan minska risken för depression med 10 procent.
– Jag har själv tonårsbarn hemma och ser på nära håll vilka utmaningar tidiga morgnar och förväntan på prestation kan innebära. Därför måste vi vuxna hjälpa våra ungdomar att förstå hur viktig sömnen är och att skapa strukturer i sin vardag. Men att peka finger och skuldbelägga är aldrig vägen framåt, istället måste vi avdramatisera och framhålla det positiva med att leva livet utsövd, säger Christian Benedict.
I sin populärvetenskapliga bok Sov dig till ett bättre liv redogör Christian varför en god natts sömn kan göra både oss och samhället rikare, smartare, friskare och faktiskt mer attraktiva. Men så var det ju det där med ungas livssituation: På vardagarna plugg och aktiviteter. På helgerna kompisar och fest. Christian har publikt förespråkat att ge varje tonåring åtminstone en rejäl sovmorgon per skolvecka. Där är vi emellertid inte ännu, och måndag 18 november möter Christian Benedict 1550 gymnasieelever i Uppsala universitetsaula för att ge dem verktygen och motivationen att tillvarata den – för att låna Christians eget ord – superkraft sömnen faktiskt är.
– Som lärare vet vi att elevernas livsstilsvanor kan få avgörande konsekvenser för deras framtid, och att kända forskare som Christian Benedict förklarar vad de själva kan göra för att uppleva sin ungdom med så lite stress, rädsla och oro som möjligt hoppas vi ska ge våra elever både en ögonöppnare och en extra dos optimism. Därför är vi väldigt glada över att få delta vid Uppsala universitets temadag om livsstil och hälsa och är övertygade om att den kommer att bli givande för oss alla, säger Anna Björkman, lärare vid Kungsängsgymnasiet i Sala.
Fakta
- Christian Benedicts forskargrupp studerar hur störningar i dygnsrytm och sömnförlust påverkar hälsa och prestation.
- Christian Benedict deltog våren 2023 i SVT:s Sov Gott som nådde i genomsnitt 600 000 personer per avsnitt och utgav i oktober 2023 boken Sov dig till ett bättre liv.
- 18 november medverkar Christian Benedict vid Farmaceutiska fakultetens temadag för unga: Kunskap för livet
Kontakt
Christian Benedict, sömnforskare
Institutionen för farmaceutisk biovetenskap
Christian.Benedict@farmbio.uu.se
Text: Magnus Alsne, foto: Stefan Tell m fl