Lotta Borg Skoglund och Anni Grosse sätter ungas psykiska hälsa i fokus
– Vi måste ge våra unga modet och motivationen att sätta sig i förarsätet för sina egna liv, säger Anni Grosse, verksamhetsledare vid Det syns inte, som tillsammans med Lotta Borg Skoglund, Medicinskt Ledningsansvarig läkare vid SMART Psykiatri, deltar vid Kunskap För Livet för att sätta fokus på ungas psykiska välmående.
Flera nationella rapporter visar hur allt fler svenska tonåringar drabbas av psykiska besvär. Främst syns trenden i gruppen unga kvinnor och i en nyligen publicerad studie svarar 73 procent av de tillfrågade att de lider av ängslan, ångest eller oro. Bilden bekräftas även i Nationella Folkhälsoenkäten där en stor del av landets 15-åringar uppger att de upplever återkommande stress till följd av skolarbetet.
– Vår psykiska hälsa förtjänar precs lika mycket fokus som vår kroppsliga hälsa. Vi måste ge varje människa förutsättningar att må bra, men också verktygen att lära känna sin egen hjärna och hur den fungerar. Vid Kunskap för livet kommer jag därför att beskriva en modell som jag hoppas att eleverna kan ta till för att stärka sitt välmående, säger Lotta Borg Skoglund, Medicinskt Ledningsansvarig läkare vid SMART Psykiatri och självhjälpsverktyget Letterlife, som 18 november möter 1550 gymnasieelever i Uppsala universitetsaula.
Projektet Det Syns Inte (Hur Man Mår) frågade nyligen 2700 svenska gymnasie- och högstadieelever om deras digitala vanor och mående. Svaren bekräftar dels att många kämpar med ångest och jobbiga tankar, men pekar också ut en närmast gränslös skärmtid som bidragande faktor: Hela 73 procent av alla unga upplever att de tillbringar för mycket tid online. Majoriteten av alla åttondeklassare multitaskar när de gör sina läxor. Var tredje flicka i årkurs 8 använder mobilen en timme efter att de lagt sig för natten. En lika stor andel av flickorna i gymnasiets årskurs 3 sover numera så lite att de enligt kliniska riktlinjer lider av sömnbrist.
– Idag formar unga sin identitet till stor del online, där idealen för en ”lyckad” person till mångt och mycket definieras utifrån vad som får utrymme i sociala medier: Orealistiska skönhetsideal och framställningen av perfekta liv som i snabba klipp lätt ökar vår upplevda stress kring prestationer både i skolan och i livet. Våra smarta gadgets är fantastiska verktyg, men de kan också lätt konkurrera ut viktiga skyddsfaktorer – sömn, motion och nära relationer – som vi mår bra av och måste ha i balans, konstaterar Anni Grosse, verksamhetsledare vid Det syns inte som också deltar vid Kunskap för livet.
Att flickor generellt skattar sitt mående lägre än pojkar tycks höra samman med att många flickor jämför sig med material de möter i sociala medier: Ytterligare en studie visar att 8 av 10 kvinnor i åldrarna 16 till 29 år har kroppskomplex som begränsar deras vardag. Problematiken förstärks av att varannan tonåring flyr till sociala medier för att slippa de jobbiga känslorna och att ta tag i sina utmaningar. Den onda cirkeln sluts av att ökad tid framför skärmar, och i synnerhet sociala medier, stör möjligheten att utveckla en sund självbild.
– Det är en ynnest att i Uppsala universitetsaula få möta så många ur den kommande generationen på en och samma gång. Väl på plats hoppas jag förmedla kunskap som hjälper ungdomarna att bättre förstå sig själva, att stötta varandra och, via insikten att de inte är ensamma i sina upplevelser, ge dem modet och motivationen att sätta sig i förarsätet för sina egna liv, säger Anni Grosse.
Och visst finns utrymme att vända de negativa trenderna: Internationella jämförelser visar att Sverige är ett land med goda förutsättningar att må bra. De flesta unga i Sverige beskriver (trots allt) sitt allmänna hälsotillstånd som bra. Och det finns gott om kunskapsbaserade råd. En utmaning är emellertid att få de unga att lyssna, och att det Ibland krävs nya röster är också grunden för att Uppsala universitet 18 november samlar ett urval av Sveriges ledande experter för att tillsammans med eleverna ta ut riktningen till en hållbar livsstil.
– När jag fick frågan om att delta i universitetsaulan var det självklart att ställa upp. Våra ungdomars psykiska hälsa tillhör samhällets absolut viktigaste frågor, och jag hoppas kunna tillföra att eleverna tar med sig en nyfikenhet inför hur hjärnan fungerar, en förståelse för att alla hjärnor är olika och inte minst en strävan att bidra till en kultur där alla hjärnor får växa och bidra på bästa sätt, säger Lotta Borg Skoglund.
Fakta
Vid Kunskap för Livet deltar
- Christian Benedict, Forskare, Uppsala universitet
- Lotta Borg Skoglund, Läkare & Forskare, SMART Psykiatri & Letterlife
- Emma Frans, Forskare, KI
- Anni Grosse, Verksamhetsledare, Det syns inte
- Mathias Hallberg, Professor/Dekan, Uppsala universitet
- Jale Poljarevius, Regional underrättelsechef, Polisen Region Mitt
- Anja Sandström, Professor/Prodekan, Uppsala universitet
- Pernilla Åsenlöf, Professor, Uppsala universitet
Kontakt
Lotta Borg Skoglund, Läkare & Forskare
SMART Psykiatri & Letterlife
Lotta.Borg_Skoglund@uu.se
Anni Grosse, Verksamhetsledare
Det syns inte
Anni@artsandhearts.se
Mathias Hallberg
Dekanus, Farmaceutiska fakulteten
018-471 4141, Mathias.Hallberg@farmbio.uu.se
Anja Sandström
Prodekan, utbildning på grundnivå och avancerad nivå
018-471 5026, Anja.Sandstrom@ilk.uu.se
Text: Magnus Alsne, foto: SMART Psykiatri, Det syns inte m fl