”Farmaceutiska fakulteten är en pedagogisk miljö att vara stolt över”

Generation Z har intagit Sveriges universitet och är generösa med beröm till sina "passionerade lärare" som håller "hög kvalitet". Nu återstår bara att få studenterna till campus. Vi tog rygg på Jörgen Bengtsson, Jakob Haglöf, Emma Lundkvist och Christian Sköld: fyra excellenta lärare vid Farmaceutiska fakulteten för att lära oss mer om den högre utbildningens framtid.
Det här läsåret arbetar nästan 2000 lärare vid Uppsala universitet med att ge 52 917 studenter kunskaper att axla morgondagens utmaningar. Siffrorna motsvarar befolkningen i en normalstor svensk stad – närmare bestämt Östersund – och universitetets webbplats fastslår att hit ”kommer människor med olika förutsättningar”. Så hur ser det egentligen ut på ett uppsaliensiskt campus vårterminen 2025? Vi ställde frågan till Jörgen Bengtsson, Jakob Haglöf, Emma Lundkvist och Christian Sköld, Excellenta lärare vid Farmaceutiska fakulteten.

Emma Lundkvist och Fredrik Jernerén, Receptarieprogrammet
– Vi har många fantastiska studenter, men ser tyvärr också hur deras förutsättningar generellt försvagats. Uppenbart är att allt fler idag saknar språkkunskaper för att fullt ut tillgodogöra sig kurslitteraturen. En annan utmaning är att engagera fler studenter att delta i undervisningen på campus. Oavsett deras anledning till att inte vara på BMC så ser vi att de som oftare är på plats i större utsträckning klarar kurserna.
Nej, att välja bort föreläsningar och seminarier torde inte öka förutsättningarna att uppfylla kunskapskraven. En granskning av aktuella utvärderingar ger dock att det inte är momenten i sig som håller studenterna från BMC: ”Hög kvalitet”, ”Passionerade lärare” och ”Oerhört värdefullt” lyder ett tvärsnitt bland deltagarnas omdömen. Så vad mer kan en lärare göra för att locka till campus?
– Ett enkelt svar vore väl obligatorisk närvaro, men då fråntar vi studenterna deras eget ansvar, vilket är en viktig ingrediens i den professionella mognad de behöver få med sig ut i yrkeslivet. Hellre väcker och stärker vi deras individuella drivkraft att göra det som krävs för examen, och arrangerar därför mötesplatser där vi tillsammans med studenterna resonerar kring hur de ska nå sina mål. Dessutom erbjuder vi både Introduktion till högre utbildning och Professionell utveckling och färdighetsträning som ger tillfälle att reflektera över framtida yrkesroller och förhållningsätt, så vi jobbar definitivt på det!

Studenter i Practicums nya undervisningsmiljöer
En titt i statistiken bekräftar att alla insatser behövs. I en aktuell genomgång av landets yrkesutbildningar konstaterar UKÄ att receptarieprogrammet tillhör dem med lägst examensfrekvens. I andra änden pågår ett aktivt arbete för att fylla på med nya studenter. Vid utbildningsstarten våren 2024 var antalet sökande så få att flera stolar vid Uppsalas receptarieutbildning förblev tomma.
– Receptarieprogrammet står inför så komplexa utmaningar att det kräver handling på flera plan: Vi måste öka den allmänna kunskapen om receptarieyrket, öppna potentiella studenters ögon för möjligheterna det erbjuder och dessutom attrahera studenter med motivation att jobba som just receptarier. Nu agerar vi aktivt för att redan 2026 bredda behörigheten till att inkludera Samhällsvetenskapsprogrammet, vilket enligt vår bedömning kommer att generera stora mervärden.
Motiverade studenter rustade med karta och kompass till campus. Så långt är riktningen klar. Men vad krävs för att behålla dem – och inte minst deras uppmärksamhet – när de väl hittar till föreläsningen? Redan 2016 rapporterades om hur allt fler studenter varnas och stängs av efter att ha stört undervisningen då de inte förmått lägga ifrån sig sina mobiltelefoner. En utmaning som inte tycks minska med åren.

Examensarbetare vid Institutionen för läkemedelskemi
– Som lärare behöver du lika delar engagemang och förmåga att entusiasmera. Självklart måste du även ha en idé om hur du ska förmedla kunskapen, men samtidigt vara lyhörd gentemot studenterna och flexibel i situationen. Å andra sidan är det som sker i föreläsningssituationen inte allt. Framgångsrik pedagogik omfattar så mycket mer än det du åstadkommer i hörsalen.
Här släpper vi lös elefanten i rummet i samtalet: Den generativa artificiella intelligensen och dess plats i undervisningen. Kort sammanfattning: Idag kan vi med enkla instruktioner få den nya tekniken att skapa unika texter, bilder, videor eller andra former av data. En närmast exponentiell utveckling medför både möjligheter och utmaningar inom den högre utbildningen. Inte minst vid examinationer, och januari 2025 införde Uppsala universitet gemensamma riktlinjer för AI i undervisningen.
– Vi kan börja med att konstatera att den initiala paniken ersatts av insikten att de här verktygen kommit för att stanna. Nu måste vi lära oss att lära studenterna använda tekniken på rätt sätt i ett framtida yrkesliv, vilket i de farmaceutiska professionerna bland annat omfattar förmågan till kritisk värdering av AI-genererade uppgifter. Ser vi till Uppsala universitetets riktlinjer är de generellt formulerade, men ger ramar att förhålla oss till.

Jörgen Bengtsson och Lisa Fredriksson Carreras, Apotekarprogrammet
Lära ungdomar om den nya tekniken? Alla som någon gång sett en representant för Generation Z skickligt navigera sig genom nätets labyrinter inser att ribban är högt lagd. Likväl: Vi talar med fyra excellenta lärare som enligt kriterierna ”har en högre nivå av pedagogisk skicklighet” och ”utvecklar universitetets undervisning”. De om några borde veta hur det ska gå till.
– Precis som med all pedagogisk utveckling kommer det att kräva modet att ta ut svängarna och prova nytt utan rädsla för att misslyckas. Vi behöver systematiskt ta till oss, bearbeta och implementera ny kunskap, men också ständigt utvärdera och vara redo att backa ett steg innan vi fortsätter framåt. Allra viktigast är att vi gör den här resan tillsammans och att alla ser sin roll i den kollegiala kontexten.
Här är den Pedagogiska akademi som sedan nyåret ger de excellenta lärarna ett forum för dialog och kunskapsutbyte kring pedagogiska frågor en värdefull tillgång. Målbilden är klar: Med ledningens helhjärtade stöd ska de excellenta lärarnas kompetens och engagemang tillvaratas och bidra till ännu starkare lärarlag. I februari samlades hela akademin för första gången. I mars möts man igen vid ett gemensamt internat för att ta ut en gemensam riktning för akademins framtida verksamhet.

Studenter vid Masterprogrammet i Biologiska läkemedel
– Vårt Vetenskapsområde är först ut vid Uppsala universitet att inrätta en Pedagogisk akademi. Tillsammans är vi närmare 40 lärare som samarbetar över ämnesgränserna. Det ger oss en bredd som utan tvekan kommer att öppna nya dörrar, förhoppningsvis inspirera ännu fler kollegor att engagera sig i den pedagogiska utvecklingen och bidra till dess fortsatta avancemang på den akademiska agendan.
Pedagogiska priser, excellenta lärare och nu Pedagogisk akademi: Där har vi en trestegsraket som haft odiskutabel betydelse för att lyfta läraren i en traditionellt forskningstung kultur. Men är därmed Uppdrag Slutfört eller kvarstår fortfarande gränser att flytta? Det här är de excellenta lärarnas rum: De har sista ordet:
– Klart är att vi nått väldigt långt. Idag är vår fakultet en miljö som prioriterar kvalitativ utbildning. Våra nya programutskott är en viktig injektion, alla deltar i undervisningen och här finns ett fantastiskt engagemang. Att vi med Pedagogisk akademin får in en excellent lärare i rekryteringskommittén är ytterligare ett stort steg. Så i mål eller inte: Farmaceutiska fakulteten är absolut en pedagogisk miljö att vara stolt över!
Fakta Excellent lärare
- Är en skicklig och omtyckt lärare i undervisningssituationen.
- Har en vetenskaplig kompetens inom sitt eget forskningsämne samt inom pedagogik och didaktik.
- Är en pedagogisk ledare som utvecklar sin egen och universitetets undervisning samt bedriver ett aktivt kvalitetsarbete.
- Aktuell period för att ansöka om att bli antagen som excellent lärare är 1 februari–17 mars 2025.
Kontakt
Jörgen Bengtsson, Excellent lärare
Institutionen för farmaci
Jorgen.Bengtsson@uu.se
Jakob Haglöf, Excellent lärare
Institutionen för läkemedelskemi
Jakob.Haglof@ilk.uu.se
Emma Lundkvist, Excellent lärare
Institutionen för farmaci
Emma.Lundkvist@uu.se
Christian Sköld, Excellent lärare
Institutionen för läkemedelskemi
Christian.Skold@ilk.uu.se
Text: Magnus Alsne, foto: Mikael Wallerstedt, Edis Potoris, Magnus Alsne