Institutionen för farmaci först med vegetarisk norm vid Uppsala universitet

Som första enhet vid Uppsala universitet inför Institutionen för farmaci en vegetarisk norm vid samtliga måltider. ”Nu erbjuds kött enbart som valbar specialkost, vilket är ett enkelt och kostnadseffektivt sätt att bidra till en klimatneutral verksamhet” säger Elin Svensson, lektor vid institutionen som hoppas inspirera fler att ta samma steg.
År 2024 ökade vår svenska köttkonsumtion med 2,1 procent och klättrar därmed över 80 kilo per person. Detta trots att vetenskapen är tydlig med de faror trenden medför: ökad klimatpåverkan, minskad biologisk mångfald och stärkt risk för sjukdom för att bara nämna några. Som ett led i att vända kurvan introducerar nu Uppsala universitets Institution för farmaci en vegetarisk norm vid servering av måltider.
– Det innebär att vegetariska rätter blir förstahandsval i alla sammanhang. Kött kommer att erbjudas, men endast som alternativ under specialkost och måste då kryssas i förväg. Initiativet kommer från institutionens miljögrupp med inspiration från Lunds universitet som införde vegetarisk norm redan höstterminen 2024. Vi ser det som ett enkelt och kostnadseffektivt sätt att bidra till att Uppsala universitet når sitt mål att bedriva en klimatneutral verksamhet år 2045, säger universitetslektor Elin Svensson.

Orange is the new green
Beslutet är i linje med den vetenskapliga rapport som publicerades i tidskriften Lancet år 2019, där ett stort antal forskare sammanfattar vad som krävs för att matproduktionen ska vara hållbar och räcka till de tio miljarder människor som beräknas befolka jorden år 2050. I korthet pekar de ut en snabb och radikal omställning av produktion, svinn och vanor ut som den enda framkomliga vägen. Sett till rött kött rekommenderas en maxkonsumtion på 14 gram – ungefär en köttbulle – per person och dag.
– Vår administration följer redan de nya riktlinjerna, och i nästa steg ska vi ta ställning till vad som gäller då vi bjuder institutionens gäster på restaurang. En rimlig strävan torde vara att föregå med gott exempel, i grunden handlar det ju om att hjälpa varandra välja rätt utan att agera polis. Min bedömning är att beslutet landat väl bland medarbetarna, och den enda invändning jag uppfattat är att ekologiskt, närproducerat kött också är en hållbar väg, men nu har vi valt den här riktningen.
Att köpa ekologiskt hållbart kött från grannbyn är en lovvärd ambition som dessvärre är lättare sagd än gjord. Idag står ekologiska varor för blygsamma 8,2 procent av Sveriges totala livsmedelsförsäljning. Än lägre är andelen ekologiskt hållna djur i vårt land med 2 procent av grisarna och bara 1 procent av slaktkycklingarna. Till problembilden hör att produktion av nötkött kräver 20 gånger mer mark och genererar mångdubbla mängder växthusgaser jämfört med fläskproduktion. Sammantaget ger det att vegetarisk kost beräknas minska koldioxidutsläppen med 20-35 procent jämfört med en blandkost.
– Vi har hittills inte räknat ut den exakta skillnad beslutet gör för vår institutions klimatpåverkan, utan nöjer oss i nuläget med att konstatera att vi kommer att bli en stor beställare av vegetariska måltider. Självklart hoppas vi också inspirera andra vid Uppsala universitet till motsvarande initiativ. Vi har redan kontaktats av både avdelningar och studentorganisationer som vill veta mer om vårt beslut, så vem vet, kanske har bollen bara börjat rulla.
Fakta
- Uppsala universitet vill ta en ledande roll på vägen mot ett hållbart samhälle.
- Uppsala universitets mål och strategier (UFV 2018/641) säger att universitetet också i sin egen verksamhet ska bidra till en hållbar utveckling.
- Det innebär att Uppsala universitet ska vara ett föredöme avseende hanteringen av ändliga resurser och aktivt arbeta med sin egen klimatpåverkande verksamhet.
Kontakt
Elin Svensson, universitetslektor
Institutionen för farmaci
Elin.Svensson@uu.se
Lena Friberg, prefekt
Institutionen för farmaci
Lena.Friberg@uu.se
Text: Magnus Alsne, foto: Mikael Wallerstedt m fl