Svår ihållande ätstörning
Projektbeskrivning
På Akademiska sjukhuset genomför vi nu ett forskningsprojekt som syftar till att öka vår kunskap om svår ihållande ätstörning (SEED), varför denna utvecklas, och hur den kan behandlas. Ett flertal psykologiska, sociala och biologiska riskfaktorer misstänks öka risken för ett långvarigt sjukdomsförlopp. I detta forskningsprojekt kommer vi att studera dessa och andra riskfaktorer relaterade till SEED med syftet att i framtiden kunna påverka dem och därmed öka möjligheterna för fler att tillfriskna. Vi kommer också att utvärdera en ny psykologisk behandling för tonåringar som inte tillfrisknat efter sedvanlig behandling.
Forskningen bedrivs inom både barn- och ungdomspsykiatrin och vuxenpsykiatrin.

Samarbetsparter
Forskningen bedrivs i samarbete med Ata Ghaderi och Elisabeth Welch vid Karolinska Institutet.
Delprojekt
Long-SEED
Long-SEED är en delstudie inom forskningsprojektet SEED där vi vill följa personer med en ätstörningsdiagnos över en längre tid. Patienter tillfrågas om att delta efter nybesöksbedömning på ätstörningsenheterna på Akademiska sjukhuset. De som deltar i forskningsprojektet kommer att fylla i frågeformulär om sina symtom, och om hur symtomen upplevs och vilka konsekvenser de får, samt om personlighetsdrag. Vi samlar också in vissa uppgifter från journalen.

Emelie Collin
U-SEED
U-SEED är en uppföljning av personer som utvecklat svår, ihållande ätstörning och är en delstudie inom forskningsprojektet SEED vilket syftar till att ta reda på mer om vilka faktorer som bidrar till att vissa fastnar i en svår och långvarig ätstörning. Projektet vill också undersöka drabbade personers egna tankar kring sin sjukdom, deras erfarenheter av ätstörningsvården och deras önskemål om förändringar. Vi rekryterar vuxna personer som har haft en ätstörning i minst sju år och som har genomgått minst ett behandlingsförsök mot ätstörningen utan att bli friska.
Läs gärna den skriftliga forskningspersoninformationen
Om du väljer att delta i projektet kommer du att bli intervjuad om hur du ser på den vård du hittills har fått och vilken vård du skulle vilja ha fått. Du kommer också få frågor kring dina ätstörningssymtom och hur förloppet varit. För att få en bra bild av vilka symtom som förekommer samtidigt kommer alla deltagare att genomgå ytterligare två diagnostiska intervjuer, svara på frågeformulär, samt lämna blodprover inom ramen för Uppsala Psykiatriska Provsamling (UPP). Syftet med provtagningen är att undersöka förändringar som ses vid ökad inflammation i kroppen samt undersöka hormonella förändringar relaterade till svält.
Sammanlagt tar det ungefär fyra till sex timmar att delta i samtliga delar av studien. Rekryteringen av deltagare påbörjades under våren 2024, och vi planerar att rekrytera 50 deltagare.

Hanna Spangenberg
U-SEED Registerstudie
I en andra del av U-SEED görs en 15-årsuppföljning i nationella hälsoregister av patienter som sökte vård för ätstörning på Akademiska sjukhuset mellan 2005-2007 och accepterade att delta i ett lokalt kvalitetsregister. Studien avser särskilt undersöka betydelsen av personlighetssyndrom för det fortsatta förloppet och risken för att inte bli frisk från ätstörningen.
RO-SEED
RO-SEED är en delstudie inom forskningsprojektet SEED som handlar om att utvärdera en psykologisk behandling för ungdomar med ätstörningssymtom. Den psykologiska behandlingen som prövas heter RO-DBT och riktar in sig mot överdriven och ohjälpsam självkontroll. Behandlingen har tidigare visat sig lovande för vuxna. Ungdomar med anorexia mellan 14-19 år som inte svarat på tidigare behandling erbjuds bedömning och därefter möjlig behandling. Man deltar genom att delta i behandlingen och fylla i självskattningsformulär innan, under och efteråt.

Pia Rosling
Uppsala Psykiatriska Provsamling (UPP)
UPP är en infrastruktur för insamling av biologiska prover för forskning inom psykiatri och barn- och ungdomspsykiatri, t.ex. blod och saliv. UPP är en egen provsamling inom Uppsala Biobank.
Som patient och som vårdnadshavare till minderårig patient tillfrågas du om att lämna prover till UPP, för senare analyser av samband mellan kroppsliga förändringar och psykiska symtom. Alla forskningsprojekt som använder prover från UPP har godkänts av etikprövningsmyndigheten och analyser som görs måste överensstämma med det skriftliga samtycke som den som lämnat prov har lämnat. För deltagare i forskningsprojektet Svår ihållande ätstörning (SEED) tas proverna på ätstörningsenheten på Akademiska sjukhuset. Analyserna för biomarkörer vid svår ihållande ätstörning gäller i första hand tecken på förhöjd inflammation, vilket skulle kunna vara ett resultat av förändrad tarmflora p.g.a. svält.
Har du frågor om någon av våra studier?
Kontakta forskningssköterska Anna Norrman Branth på 073-8682769 eller mejla seed@uu.se.