Immunometabolism och neuroendokrina mekanismer
Fettvävnaden är en central vävnad i regleringen av energi- och glukoshomeostas. Den fungerar som en energidepå men också som ett endokrint organ som sänder signaler till hjärnan för att informera om kroppens energistatus. Den reagerar på insulin och är därför grundläggande för regleringen av glukosnivåerna. En dysfunktionell fettvävnad leder till försämrad ämnesomsättning. Vi fokuserar på molekylära mekanismer för dysfunktion i fettvävnad och läkemedel som påverkar fettvävnadens metaboliska förmåga.
Projektbeskrivning
Fettvävnad spelar en viktig roll i kroppens metaboliska homeostas och är en viktig drivkraft bakom fetmarelaterade inflammatoriska reaktioner. Den innehåller en blandning av preadipocyter, adipocyter, immunceller och endotelceller och kan snabbt och dynamiskt reagera på förändringar i näringstillförsel och neuroendokrin kommunikation med andra organ.
Dysreglerad hormonell, metabolisk och neural signalering inom och mellan organ, såsom fettvävnad och hjärna, kan bidra till utvecklingen av metaboliska sjukdomar, inklusive typ 2-diabetes. Vi undersöker östradiols roll i adipocyternas metabolism. Vi undersöker också hur signaler från sympatiska nervceller och immunceller reglerar adipocyternas metabolism, och därmed fettvävnadens funktion. För närvarande karakteriserar vi den neurala innerveringen i fettvävnad från friska, magra och överviktiga individer med och utan typ 2-diabetes och kopplingen till endokrin signalering. En bättre förståelse av samspelet mellan nervsystemet, endokrina systemet och immunsystemet med fettvävnad i regleringen av energibalansen kan ge oss nya strategier för effektiv prevention, diagnostik och behandling av metaboliska sjukdomar.
Utvalda publikationer
Sarsenbayeva A, Dipta P, Lundqvist M, Almby KE, Tirosh B, Nunzio G Di, Eriksson JW, & Pereira MJ. Human macrophages stimulate expression of inflammatory mediators in adipocytes; effects of second-generation antipsychotics and glucocorticoids on cellular cross-talk. Psychoneuroendocrinology 2021 125 105071.