Pandemiberedskap – att använda 1177 för monitorering av smitta och förutspå sjukhusläggningar

Vårdguiden 1177 är en värdefull resurs för medicinsk rådgivning och patienttriage som också har stor potential att förutse virusutbrott. Genom att analysera COVID-19-data och sociodemografiska trender vill vi utveckla adaptiva modeller för framtida pandemier och förbättra förutsägelser av virusspridning och sjukhusvistelser, särskilt i utsatta delar av befolkningen.

Projektbeskrivning

Sjukvårdsrådgivningen 1177 i Sverige är en vårdtjänst som erbjuder medicinsk rådgivning dygnet runt på svenska och engelska men även flera andra språk. Tjänsten bidrar till att minska belastningen på hälso- och sjukvårds­systemet genom att triagera patienter över telefon, hänvisa dem till rätt vårdnivå och ge råd om egenvård när det är möjligt. Under covid-19-pandemin spelade telefonlinjen 1177 en avgörande roll för folkhälsan. Den gav information och vägledning i realtid och bidrog till att minska trycket på sjukhus och kliniker. Under årens lopp har denna hotline dokumenterat värdefulla uppgifter om hälso- och symtom­rapportering i sina patientjournaler, men dess potential för att förbättra sjukdoms­övervakningen är fortfarande underutforskad.

Vårt projekt syftar till att undersöka hur data från 1177 kan förbättra smitto­övervakningen och bidra till pandemiberedskapen. Vi kommer att analysera demografiska och socio­ekonomiska mönster hos personer som använder tjänsten, både före och under COVID-19-pandemin, med fokus på förändringar i sjukvårds­beteende och trender i symptom­rapportering.

Genom att använda data om symtom, demografi och mönster för vårdut­nyttjande vill vi bygga prediktiva modeller som kan förutse virusutbrott, med särskilt fokus på sjukhusinläggningar till följd av covid-19. Dessa modeller kommer att använda realtidsdata från 1177 för att uppskatta regional prevalens av symtomatiska fall och förutsäga sjukhus­inläggningar. Metoden kommer att bidra till att identifiera högrisk­populationer och högrisk­regioner, vilket möjliggör en mer riktad folkhälso­insats.

I slutändan kommer denna forskning att utveckla adaptiva metoder som kan tillämpas på framtida virus­utbrott, vilket förbättrar beredskaps­insatserna och ger insikter om användningen av nationella sjukvårds­rådgivnings­linjer i folkhälso­övervak­ningen. Resultaten kan bidra till att utforma policyer för att skala upp liknande tjänster globalt.

Projektmedlemmar

Projektledare: Tove Fall, Georgios Varotsis
Medarbetare: Jonas Björk, Ulf Hammar, Beatrice Kennedy, Per Lundmark, Mats Martinell, Atiye Sadat Hashemi, Carl Bonander, Dominik Dietler, Maria F. Gomez

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin