Att vara kvar eller hoppa av? Ny forskningsstudie ska ge svar om avhopp och genomströmning inom högre utbildning

Nu ska studenternas rörelse genom utbildningssystemen klarläggas. Foto: AdobeStock

Forskare vid Uppsala universitet har fått medel från Vetenskapsrådet för att skapa ny kunskap om avhopp och genomströmning vid universitet och högskolor. Projektet som genomförs under 2025-2028 berör till stor del professionsutbildningar, exempelvis lärarprogrammen, med särskilt fokus på studenternas perspektiv och utbildningsbanor.

Mikael Börjesson, professor i utbildningssociologi vid Institutionen för pedagogik, didaktik och utbildningssociologi, Uppsala universitet.

Mikael Börjesson, professor i utbildningssociologi.

Varför hoppar vissa studenter av en utbildning medan andra slutför? Frågan är av allt större betydelse för politiker och lärosäten. Flera rapporter befäster bilden av stora avhopp från utbildningar till bristyrken som polis, läkare och lärare. Lärarutbildningsutredningen ser allvarligt på problemet och menar att genomströmningen bör minska om behörighetskraven höjs. I februari presenterar Riksrevisionen resultat av en pågående granskning. För att vidga förståelsen av ett komplext problem ska nu ett forskarlag vid Uppsala universitet studera fenomenet genom en bredare ansats.

- Få forskningsartiklar tar ett helhetsgrepp och merparten av studierna behandlar enskilda utbildningar och lärosäten. Med en översikt på nationell nivå kan vi sätta in delstudier i ett större sammanhang, säger Mikael Börjesson, projektledare och professor i utbildningssociologi vid Institutionen för pedagogik, didaktik och utbildningssociologi.

Forskningen kommer att rullas ut över fyra år. I den första delstudien som sträcker sig över hela projektperioden ska den nationella bilden kartläggas. De andra består av fallstudier av flera professionsutbildningar i landet, däribland lärar-, läkar- och juristutbildningar. Den tredje delen av forskningsprojektet fokuserar på grundlärarutbildningen i Uppsala- och Stockholmsregionen. Genom att kombinera kvantitativa och kvalitativa analyser hoppas forskarna kunna förklara varför vissa studenter stannar och andra hoppar av.

Studenternas bild saknas

I rapporter och i debatten dominerar utbildningens, lärosätets eller samhällets perspektiv. Det här vill forskarna nu nyansera. Att förstå fenomenet utan att kombinerar det med studenternas egen bild är nämligen svårt.

- Varför hoppar de av? Vad gör de i stället? Hur ser de på sitt avhopp? Här vet vi mindre. Ett avhopp kan innebära att studenten läser vidare på andra utbildningar. Vi måste studera detta i sitt sammanhang och lära oss mer om studenters hela banor genom högre utbildning och arbetsmarknad.

Projektgruppen har arbetat med ett flertal liknande studier tidigare, bland annat om genomströmning och avhopp på lärarprogram vid Uppsala universitetet och om breddad rekrytering. Forskningen sker ofta inom ramen för HERO, ett mångvetenskapligt centrum som studerar högre utbildning och forskning vid Uppsala universitet.

- Förhoppningen är att projektet kommer att ge oss ny kunskap om avhoppens omfattning och dess betydelse för studenter och för utbildningarna och lärosätena, säger Mikael Börjesson. Men även att vi ska lära oss mer om de studenter som går ut utbildningarna och vad utbildningarna kan göra för att öka genomströmningen.

Viktor Jacobsson

Om projektet

Medel till studien "Att vara kvar eller hoppa av? Utbildningars genomströmning och studenters banor genom svensk högskola." är beviljade av Vetenskapsrådet, utbildningsvetenskapliga kommitténs utlysning av fria projektbidrag 2024.

I projektgruppen ingår Mikael Börjesson, Uppsala universitet, Pablo Lillo Cea, Uppsala universitet och Högskolan i Borås, samt Emma Laurin, tidigare Uppsala universitet, nu Stockholms universitet. En doktorand kommer också att knytas till projektet. Förutom dessa kommer forskningsassistenterna Laura Giorio och Felix Bryntesson från HERO och André Bryntesson från Institutionen för pedagogik, didaktik och utbildningssociologi att bidra till arbetet.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin