Medfarms forskningsstöd

Vid områdeskansliet för medicin och farmaci finns enheten för forskningsstöd. Här arbetar nio forskningsrådgivare och projektkoordinatorer som alla är disputerade och har lång erfarenhet av både egen forskning och rådgivning kring forskningsfinansiering. Vi jobbar med att stötta forskare och ledning med forskningsrelaterade frågor. Vårt främsta stöd när det gäller er forskare är att hjälpa till med forskningsfinansiering.

För att få bästa möjliga hjälp från oss är det viktigt att du kontaktar oss i god tid, vilket för många utlysningar innebär minst 1 månad innan deadline. För mer komplexa utlysningar som t ex involverar flera parter eller syftar till att identifiera och rekrytera internationella forskare till universitetet krävs dock ännu längre framförhållning. Under hektiska ansökningsperioder tillämpar vi principen "först till kvarn".

Vilka kan få stöd?

Förutsättningar för att få stöd är att du är anställd av Uppsala universitet och/eller att de forskningsmedel du söker kommer att förvaltas av universitetet. Du som är anställd av Akademiska sjukhuset och/eller planerar att placera medlen på sjukhuset kan istället kontakta Region Uppsalas Forskningsstöd. Forskarstuderande ligger utanför vår målgrupp.

Vårt externfinansieringsstöd

Vi erbjuder rådgivning kring forskningsfinansiering, t ex hur du hittar rätt finansiärer och utlysningar för dig och din forskning. Vi erbjuder även fördjupat ansökningsstöd för vissa utvalda finansiärer och utlysningar. Nedan presenterar vi det mer specifika stöd vi ger för olika typer av finansiärer.

Bild på Medfarms forskningsstöd

Medfarms forskningsstöd har goda kunskaper om EU:s utlysningar, regelverk och praxis. Vi hjälper dig att hitta rätt EU-utlysning för just din forskning samt guidar dig genom ansökningsprocessen, framförallt om du ska leda en ansökan. Vi hjälper dig t ex genom att tolka utlysningstexter, tillhandahålla mallar och ge råd om bl.a. budget utifrån vår gedigna erfarenhet av EU-ansökningar.

Vi kan även hjälpa dig som söker bidrag från ERC eller MSCA genom att läsa och ge återkoppling på din ansökan. Vi arrangerar också intervjuträning om din ERC-ansökan har gått vidare till intervju.

Vi stödjer även dig som har fått ett beviljat EU-projekt fram till projektstart, samt svarar på frågor som uppkommer under EU-projektets gång. Kontakta Medfarms forskningsstöd så tidigt som möjligt för att få bästa möjliga stöd.

Hur du söker EU-finansiering vid Uppsala universitet

Federala amerikanska finansiärer har ett mycket omfattande regelverk som ställer krav på organisationen som den sökande tillhör. Det är därför obligatoriskt för dig som sökande att i god tid – senast 20 arbetsdagar innan deadline – kontakta Forskningsstöd när du har planer på att söka federal amerikansk finansiering. Detta gäller både när du är huvudsökande och medsökande.

Vi informerar dig om universitetets regelverk för denna typ av ansökningar, tillhandahåller instruktioner och mallar, skapar ett konto åt dig i ansökningssystemet samt ger generellt administrativt stöd. Du kan även fråga oss om råd när du utformar din budget. Observera att det är Forskningsstöd som skickar in ansökan åt dig efter att du har lagt in allt material i ansökningssystemet.

Vi stödjer även dig som har fått ett beviljat federalt bidrag, vid t ex rapporteringar och frågor som uppstår. Om du som forskare inte har tidigare erfarenhet av federal finansiering, anordnar Medfarms forskningsstöd ett uppstartsmöte för dig och andra berörda parter. Under mötet går vi tillsammans igenom de administrativa regler och rutiner som gäller. Allt för att underlätta projektets start, genomförande och avslut.

Kontakta alltid Forskningsstöd i god tid när du har planer på att söka federal amerikansk finansiering.

Hur du söker amerikanska forskningsmedel vid Uppsala universitet

Hur du hanterar ditt beviljade amerikanska bidrag vid Uppsala universitet

För internationell finansiering, med undantag för EU- och federal amerikansk finansiering, är det i första hand din institution som du vänder dig till för att få stöd, både i ansökningsfasen och under projekttiden.

Ansökningar som kräver central hantering

Medfarms forskningsstöd kan stötta dig i de internationella utlysningar som kräver central hantering, t ex när finansiären kräver en intern prioritering vid lärosätet och/eller kräver områdes- eller universitetsledningens (t ex rektors) godkännande eller medfinansiering.

Komplexa ansökningar

Medfarms forskningsstöd kan också hjälpa dig i större och mer komplexa ansökningar till internationella finansiärer, t ex större samarbetsprojekt. Om du har fått ett sådant projekt beviljat kan vi även ge dig stöd om du har frågor eller funderingar under projektets gång.

För svensk forskningsfinansiering är det i första hand din institution som du vänder dig till för att få stöd, både i ansökningsfasen och under projekttiden.

Ansökningar som kräver central hantering

Medfarms forskningsstöd kan stötta dig i de nationella utlysningar som kräver central hantering, t ex när finansiären kräver en intern prioritering vid lärosätet och/eller kräver områdes- eller universitetsledningens (t ex rektors) godkännande eller medfinansiering.

Vi erbjuder stöd i utlysningar från Vetenskapsrådet som kräver att organisationen centralt skickar in ansökan (t ex nationell forskningsinfrastruktur och forskarskolor). Även vissa utlysningar från bl a SSF, Vinnova, och Torsten Söderbergs Stiftelse kräver central hantering av Forskningsstöd. När det gäller utlysningar från Wallenbergstiftelserna erbjuder vi utökat stöd i form av budgetstöd, återkoppling på ansökan och intervjuträning.

Komplexa ansökningar

Medfarms forskningsstöd kan även hjälpa dig i större och mer komplexa ansökningar till svenska finansiärer. Det kan t ex handla om ansökningar till Vinnovas Kompetenscentrum och Impact Innovation-program, VRs Excellenscentrum, eller andra större samarbetsprojekt.

Om du har fått ett sådant projekt beviljat kan vi även ge dig stöd om du har frågor eller funderingar under projektets gång.

Övrigt stöd

För övriga ansökningar till svenska finansiärer (t ex vanliga projektbidrag eller personliga karriärbidrag) kan vi hjälpa dig om du har frågor och - i mån av tid - ge återkoppling på utvalda delar av din ansökan.

Boka ett seminarium med Medfarms forskningsstöd

Medfarms forskningsstöd erbjuder seminarier till institutioner och forskargrupper (min. 15 pers). Just nu erbjuder vi följande seminarier. Kontakta oss för att boka in ett seminarium.

  • Medfarms forskningsstöd: Vilka är vi och vad kan vi hjälpa till med?
  • Skrivtips för att lyckas med ansökan: Hur fångar man läsaren och får fram sina budskap?
  • VR-ansökan: Hur är den uppbyggd och vad ska man tänka på när man skriver respektive del?
  • Horizon Europe: Genomgång av EUs senaste ramprogram och dess möjligheter
  • Research Professional: Genomgång av hur man använder den heltäckande utlysningsdatabasen
Människor som sitter på ett seminarium

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin