Prov och bedömning i svenska och svenska som andraspråk
Kurs, Grundnivå, 5SV213
Våren 2025 Våren 2025, Flexibel, 25 %, Distans, Svenska
- Studieort
- Flexibel
- Studietakt
- 25 %
- Undervisningsform
- Distans
- Antal obligatoriska träffar på campus
- 0
- Antal frivilliga träffar på campus
- 0
- Undervisningstid
- Kväll
- Studieperiod
- 20 januari 2025–8 juni 2025
- Undervisningsspråk
- Svenska
- Behörighet
-
Ämneslärarexamen i svenska eller svenska som andraspråk eller grundskollärarexamen.
- Urval
-
Högskolepoäng (max 165 hp)
- Avgifter
-
Du som inte är medborgare i ett EU-/EES-land eller Schweiz måste betala anmälnings- och studieavgift.
- Studieavgift, första inbetalningen: 11 250 kr
- Studieavgift, totalt: 11 250 kr
- Sista anmälningsdag
- 15 oktober 2024
- Anmälningskod
- UU-05711
För dig som är antagen eller reserv
- Registreringsperiod
- 20 december 2024–19 januari 2025
- Institutionens information om registrering
Om kursen
I kursen kommer du att fördjupa dig i prov- och bedömningsfrågor relaterade till ämnena svenska och svenska som andraspråk på högstadiet och gymnasiet. Kursen är utformad med särskilt fokus på provkonstruktion och bedömning utifrån nationella prov i svenska och svenska som andraspråk, men även så kallad klassrumsbedömning i undervisningen utanför provsystemet kommer att behandlas. Bedömning av muntlig förmåga, läsförmåga och skrivförmåga blir viktiga områden i kursen, liksom bedömningsteori om validitet och reliabilitet, rättvisa och hållbarhet. Teori kommer att kopplas till praktik genom att du får analysera autentiska prov från något av svenskämnena.
Medarbetare i den grupp som tar fram nationella prov i svenska och svenska som andraspråk kommer att undervisa i kursen, och du kommer att praktiskt få pröva på bedömningsmetoder som används vid utvecklingen av nationella prov. Kursen examineras genom aktivt deltagande i seminarier och inlämningsuppgifter.
Kursen vänder sig till dig som är utbildad grundskollärare eller ämneslärare i svenska och/eller svenska som andraspråk.
Distanskursens upplägg: Kursen är en distanskurs och genomförs i lärplattform och genom Zoom-träffar. Tillgång till internetansluten dator och headset är nödvändigt. Kursen bygger på självstudier och kommunikation i den webbaserade undervisningsmiljön och vänder sig till dig som känner dig bekväm med digitala undervisningsformat. Inlärning, kunskapskontroll och handledning sker via internet och schemalagda träffar är förlagda till eftermiddagstid. Du arbetar både enskilt och i grupp. Examination sker genom aktivt deltagande i undervisningen och skriftlig inlämningsuppgift som också redovisas och diskuteras muntligt.
Kontakt
- Studievägledning
- studievagledningen@nordiska.uu.se
- 018-471 12 84