Postsocialistiska nationalismer i litteratur, film och konst
Kursplan, Avancerad nivå, 5RY052
- Kod
- 5RY052
- Utbildningsnivå
- Avancerad nivå
- Huvudområde(n) med fördjupning
- Slaviska språk A1N
- Betygsskala
- Väl godkänd (VG), Godkänd (G), Underkänd (U)
- Fastställd av
- Institutionsstyrelsen, 19 maj 2020
- Ansvarig institution
- Institutionen för moderna språk
Allmänt
Kursen är fristående.
Behörighetskrav
Uppfyllda krav för kandidatexamen inom humaniora eller samhällsvetenskap alternativt 90 hp i något huvudområde inom humaniora eller samhällsvetenskap inklusive ett självständigt arbete. Dessutom krävs kunskaper i svenska motsvarande vad som krävs för grundläggande behörighet till utbildning på grundnivå.
Mål
Kursen fokuserar på nationalismens kulturella yttringar inom litteratur, film och konst i Bulgarien, Polen, Ryssland och andra länder i Östblocket samt forna Jugoslavien efter Berlinmurens fall. Studenter kommer att kritiskt analysera konstruktionen av nation, nationell identitet och nationalism i de valda länderna.
Efter avslutad delkurs ska studenter kunna:
- analysera nationalismens kulturella yttringar inom litteratur, film och konst i de valda länderna
- applicera teorier om nation, nationell identitet och nationalism i en diskussion om kulturella yttringar som rör dessa frågor i de valda länderna
- redogöra för olika former av nationalismer i de valda länderna från 1990-talet till våra dagar
- kritiskt och självständigt formulera en frågeställning och med adekvata metoder genomföra en vetenskaplig analys samt tillämpa ett kritiskt förhållningssätt till information och källmaterial
Innehåll
Under kursen kommer studenterna att muntligt och skriftligt med utgångspunkt i olika teorier analysera hur de nya nationalmyterna formas och kritiseras inom litteratur, film och konst i de valda länderna. De olika formerna av nationalismen kommer att studeras i transnationellt och globalt perspektiv och bidra till studenters kritiska förståelse av politiska, samhälleliga och kulturella förändringar i de berörda länderna.
Undervisning
Undervisningen är nätbaserad. I kursen ingår skriftliga och muntliga redovisningar. Studenternas egna lärandeaktiviteter är av avgörande vikt för arbetet på kursen, därför krävs det närvaro och aktivt deltagande vid kursens samtliga undervisningstillfällen. Följande undervisningsformer förekommer: obligatoriska online seminarier, skriftliga inlämningsuppgifter, muntliga presentationer, grupparbeten och självständiga studier. Undervisningen sker på svenska.
Examination
Kursen examineras genom fortlöpande bedömning, muntliga presentationer, skriftliga inlämningsuppgifter samt ett självständigt arbete på ca 3000 ord på svenska eller engelska. Som betyg används något av uttrycken Väl godkänd (VG), Godkänd (G) eller Underkänd (U).
Om särskilda skäl finns får examinator göra undantag från det angivna examinationssättet och medge att en student examineras på annat sätt. Särskilda skäl kan t.ex. vara besked om särskilt pedagogiskt stöd från universitetets samordnare.