Marknad och organisation
Kursplan, Grundnivå, 2FE014
- Kod
- 2FE014
- Utbildningsnivå
- Grundnivå
- Huvudområde(n) med fördjupning
- Företagsekonomi G1N
- Betygsskala
- Väl godkänd (VG), Godkänd (G), Underkänd (U)
- Fastställd av
- Institutionsstyrelsen, 5 februari 2025
- Ansvarig institution
- Företagsekonomiska institutionen
Behörighetskrav
Grundläggande behörighet
Mål
Kursen syftar till att ge insikt i centrala problem och frågeställningar kring verksamheten som bedrivs i branscher, företag och andra organisationer samt att förbereda studenterna för fortsatta studier i företagsekonomi. Studenterna tränas att självständigt och kritiskt analysera företagsekonomiska problem. Kursen behandlar två ämnesområden: marknadsföring och organisation.
Efter kursen ska studenten kunna:
- självständigt och kritiskt identifiera och analysera grundläggande företagsekonomiska problem,
- förstå sambandet mellan begreppen affärsidé, mål och strategi, samt inse hur det påverkar företagets organisering och marknadsföring,
- förstå och redogöra för hur företags och organisationers verksamhet påverkar och påverkas av omgivningen,
- förstå, redogöra för samt självständigt tillämpa grundläggande begrepp och modeller inom marknadsföring, såväl konsument- och tjänstemarknadsföring som industriell marknadsföring,
- förstå, redogöra för samt självständigt tillämpa grundläggande begrepp och modeller kring organisation och organisering.
Ett övergripande mål med kursen är dessutom att utveckla kursdeltagarnas förmåga att utföra undersökningar på vetenskaplig grund, vilket innefattar att självständigt samla in relevant information och kritiskt värdera denna samt söka besvara ämnesrelaterade frågeställningar. Kursen syftar också till att utveckla deltagarnas framställningsförmåga, vilket avser förmågan att skriva en elementär vetenskaplig rapport. I framställningsförmågan ingår att kritiskt granska och kommentera skriftliga arbeten.
Innehåll
Detta är en grundläggande kurs i företagsekonomi som syftar till att introducera studenterna till centrala problem och frågeställningar kring branscher, företag och andra organisationer genom att ge en bred introduktion till marknadsföring och organisation.
Inledningsvis behandlas ett område som är gemensamt inom såväl marknadsföring som organisation vilket rör mål och strategi.
Inom marknadsföring behandlas olika marknader och marknadsföringens grunder för konsument-, tjänste- och industriella marknader. Inom konsumentmarknadsföring behandlas konsumenter, konkurrenter och omgivning samt företags strategiska och taktiska marknadsföringsplanering. Inom tjänstemarknadsföring diskuteras de marknadsföringsproblem som är relaterade till tjänsternas karaktäristika, och inom industriell marknadsföring kontrasteras ett relationsorienterat synsätt mot ett transaktionsorienterat synsätt.
Inom organisation behandlas olika aspekter av organisationer och organisering. Grundläggande frågor kring arbetsdelning, samordning, ledning och styrning behandlas. Olika typer av organisationer, dess karakteristika och sammanhang beskrivs och problematiseras.
Undervisning
Kursen är webbaserad och bygger på självstudier. Information om olika aktiviteter som t.ex. arbetsuppgifter och inlämningsdatum finns endast på kursens webbplats. Kursen innehåller inga obligatoriska fysiska undervisningstillfällen, däremot sker examination av modul 2 och 3 i form av skrivning i sal i Uppsala. Kommunikationen mellan deltagarna och lärare sker via webbplatsens olika kommunikationsforum. Detta förutsätter att deltagarna har tillgång till internetansluten dator samt relevant kringutrustning. Vidare förutsätts att kursdeltagare har adekvat kunskap i att använda datorutrustning som arbetsverktyg.
Examination
Examinationen består av tre moduler:
- Skriftlig inlämningsuppgift, 4 hp (U, G)
- Skriftligt salsprov 1, 5,5 hp (U, G, VG)
- Skriftligt salsprov 2, 5,5 hp (U, G, VG)
och ett sammanfattande betyg ges på hela kursen, 15 hp.
Betygskriterier redovisas i den studiehandledning som gäller för respektive kurstillfälle. De betygsgrader som används är väl godkänd (VG), godkänd (G) och underkänd (U). För kursbetyget G krävs att deltagaren har erhållit betyget G på samtliga tre examinationsmoduler. Kursbetyget VG ges deltagare som erhållit betyget G på modul 1 samt betyget VG på både modul 2 och modul 3. Sena inlämningar beaktas inte om inte dispens medgivits. Eventuella kompletteringar måste vara inlämnade senast vid den tidpunkt som anges i studiehandledningen.
Student som ej erhållit godkänt betyg på modul 1 och/eller 2 och/eller 3 har utan omregistrering möjlighet till omexamination i anslutning till kommande kurstillfällen.
Om särskilda skäl finns får examinator göra undantag från det angivna examinationssättet och medge att en student examineras på annat sätt. Särskilda skäl kan t.ex. vara besked om särskilt pedagogiskt stöd från universitetets samordnare.
Uppsala universitet accepterar inte fusk och plagiat. Studenter som misstänks vara inblandade i någon form av fusk och/eller plagiat anmäls till rektor. De disciplinära åtgärderna är varning eller avstängning från studier under en begränsad tid.
OBS Endast avslutad kurs kan ingå i examen.
Övriga föreskrifter
För att kunna följa kursen krävs Internetansluten dator samt eventuell kringutrustning enligt instruktion på kursens webbsida. Tentamen i sal genomförs i Uppsala.
Kursen behandlar till lika stora delar ämnesområden inom marknader och marknadsföring som ämnesområden inom organisation.
Kursen överlappar/ersätter bland annat följande kurser: Introduktion till organisering och marknadsföring 2FE160, Introduktion till marknadsföring och organisering 2FE158, Introduktion till företagande och organisering 2FE157, Marknadsföring och organisation I 2FE150, Marknad och organisation A 2FE152, Företag och företagande 2FE007, Företag och marknad II 2FE008, Företag och företagande I 2FE015, Företag och företagande II 2FE016, Företag, nätverk och teknikutveckling 2FE021, Företagsekonomi 1TG010, Ledarskap o styrning 2FE824, Grundkurs i marknadsföring 1 2FE946, Organisation I. Individen och gruppen i organisaitonen 2FE947, Principles of Marketing 2FE913, Fundamentals of Management 2FE918.
Litteraturlista
- Litteraturlista giltig från och med vårterminen 2025
- Litteraturlista giltig från och med höstterminen 2024
- Litteraturlista giltig från och med vårterminen 2024
- Litteraturlista giltig från och med höstterminen 2023
- Litteraturlista giltig från och med höstterminen 2022
- Litteraturlista giltig från och med vårterminen 2022
- Litteraturlista giltig från och med höstterminen 2021
- Litteraturlista giltig från och med höstterminen 2020
- Litteraturlista giltig från och med vårterminen 2020
- Litteraturlista giltig från och med vårterminen 2019
- Litteraturlista giltig från och med höstterminen 2018
- Litteraturlista giltig från och med höstterminen 2017
- Litteraturlista giltig från och med höstterminen 2016
- Litteraturlista giltig från och med höstterminen 2015
- Litteraturlista giltig från och med vårterminen 2015
- Litteraturlista giltig från och med vårterminen 2013
- Litteraturlista giltig från och med vårterminen 2012
- Litteraturlista giltig från och med höstterminen 2011, version 2
- Litteraturlista giltig från och med höstterminen 2011, version 1
- Litteraturlista giltig från och med vårterminen 2011, version 2
- Litteraturlista giltig från och med vårterminen 2011, version 1
- Litteraturlista giltig från och med höstterminen 2010
- Litteraturlista giltig från och med vårterminen 2009
- Litteraturlista giltig från och med höstterminen 2008