Gotland i förändring: Vad innebär Rysslands krig i Ukraina och Sveriges Natomedlemskap för vår ö mitt i Östersjön?

Foto: Wikimedia Commons
Sveriges Natomedlemskap och det bilaterala försvarssamarbetsavtalet med USA har en särskild betydelse för Gotland i termer av säkerhetspolitik, men också för öns ekonomiska, kulturella och sociala liv. Vad är det för förändringar vi ser och vad betyder de för oss? Institutet för Rysslands- och Eurasienstudier vid Uppsala universitet bjuder in till föreläsningsserien ”Gotland i förändring”, vilken syftar till att bidra med kunskap och dialog utifrån dessa frågor.
Föreläsningarna hålls av forskare och experter utifrån frågor som rör Sveriges NATO-medlemskap och Rysslands krig i Ukraina, och vad det betyder för oss som lever på Gotland.
Föreläsningarna kommer att hållas kl. 17-19 i sal E22 på Almedalsbiblioteket enligt följande:
- 13 mars: Johan Engvall, Centrum för Östeuropastudier föreläser om Rysslands krig i Ukraina och de forna sovjetrepublikerna
- 1 april: Kalle Brolin, konstnär, presenterar filmen “Freden på Gotland”
- 10 april: Charlotte Petri Gornitzka (Landshövding i Gotlands län) föreläser om ett starkt civilförsvar och hur skapar vi det?
- 15 maj: Fredrik Wesslau, Centrum för Östeuropastudier: Ett slut på Rysslands krig i Ukraina?
- 18 september: Caroline Holmqvist, Försvarshögskolan.
- 24 september: Dan Rasmussen, överste och regementschef P18.
Anmälan för smörgås och dryck
I anslutning till föreläsningarna bjuder vi på smörgås och dryck om du anmäler dig. Klicka dig in på respektive seminarium ovan för detaljer kring detta.
Om IRES vid Uppsala universitet
Institutet för Rysslands- och Eurasienstudier (IRES) bedriver mångvetenskaplig forskning och undervisning som har sina utgångspunkter i studiet av utvecklingar i Ryssland och de postsovjetiska statsbildningarna.
Kontakt kring föreläsningarna
Frågor besvaras av Michael Scholz, professor i historia vid IRES.