Forskningssamverkan för regional utveckling på Gotland
Vill du som forskare samarbeta mer med det lokala näringslivet på Gotland? Vill du ha chansen att söka pengar för att samverka i pilotprojekt med gotländska företag och organisationer? Nu finns chansen inom det projekt som Region Gotland, Uppsala universitet och Tillväxt Gotland driver tillsammans under åren 2024-2027 och som arbetar för ett stärkt näringsliv; en ökad forsknings- och utvecklingskapacitet; samt en hållbar utveckling på Gotland.
Vad är FRUGO?
Forskningssamverkan för regional utveckling på Gotland (FRUGO) är ett trippelhelixprojekt, där aktörer från näringsliv, akademi och offentlig sektor samverkar för att tillsammans öka Gotlands kapacitet för forskning och utveckling.
Centralt i projektet är också att i skarpt läge utforska och optimera formerna för forskningssamverkan i ett trippelhelix-format. Projektets samverkansdelar innefattar allt från att hitta bästa sätt att identifiera utmaningarna, till berednings- och beslutsfaser samt former för spridning av förstudiernas och resultat och resultatet av samverkan.
Alla tre projektpartners, dvs Region Gotland, Uppsala universitet och Tillväxt Gotland, har olika ingångar och drivkrafter för detta projekt.
- För gotländskt näringsliv handlar det om att samarbete med en forskare ger stöd i företagets utmaningar och ökar förutsättningarna för ny kunskap, resiliens, innovation och hållbar affärsutveckling.
- För akademin och forskaren kan den praktiknära samverkan med gotländska företag ge nya insikter, kunskaper och data som stärker forskningen, liksom möjligheter att bygga nätverk och hitta långsiktiga samarbetspartners som i förlängningen kan söka större forskningsmedel gemensamt.
- För offentlig sektor är forskningssamverkan en viktig del i att bygga ökad utvecklingskapacitet både i organisationen och i det gotländska samhället - ett bidrag till den regionala utvecklingsstrategin (Vårt Gotland 2040) och visionen om en kreativ ö med plats för hela livet.
Vad händer i projektet?
I detta projekt kommer vi att aktivt söka upp små och medelstora företag på Gotland för att hitta verksamheternas utmaningar. Projektet kommer att bjuda in till ett antal aktiviteter för att identifiera möjliga utmaningar i näringslivet och inom Region Gotland. Det handlar om företagsbesök, intervjuer, seminarier och workshops.
I nästa steg kommer vi att matcha utmaningarna med lämpliga forskare på Uppsala universitet som får en chans att tillsammans med företaget/organisationen ansöka om förstudiefinansiering (finansieringen går till forskarna).
Förväntade resultat
Projektet förväntas resultera i ökad förmåga till forskningssamverkan för det gotländska näringslivet, Uppsala universitet och Region Gotland.
Projektet förväntas också stärka parternas respektive organisationer och bidra till en ökad kapacitet för forskning och utveckling på Gotland, ökad attraktionskraft och stärkt kompetensförsörjning.
Värdet av att gemensamt genomföra flera forskningsförstudier kan också leda till fortsatt fördjupad samverkan och att extern finansiering kan sökas för större forskningsprojekt.
Mål med projektet
Projektets mål är att stärka små och medelstora gotländska företag genom en ökad samverkan med akademi och offentlig sektor där ny kunskap bidrar till resiliens och en hållbar utveckling. I projektet etableras en arbetsmodell som stärker näringslivets, Uppsala universitets och Region Gotlands förmåga att samverka i forskningsprojekt samt skapa förutsättningar för nya forskningssatsningar, vilket är centralt för att stärka forskning och utveckling i det gotländska näringslivet.

Kontaktuppgifter
Uppsala universitet
Samverkansledare: Gustav Melén, 070-386 99 47, gustav.melen@uu.se
Region Gotland
Projektledare: Vanja Stenius, tel 070-854 91 07, vanja.stenius@gotland.se
Samverkansledare: Catrine Wikström, 070-477 67 21, catrine.wikstrom@gotland.se
Länk till Region Gotlands sida om FRUGO
Tillväxt Gotland
Processledare: Emma Sandsjö, 076-555 74 03, emma@tillvaxtgotland.se
Länk till Tillväxt Gotlands sida om FRUGO