Praktiska frågor
Studierna är inte det enda du behöver ha koll på för att börja plugga. För att trivas som student är vardagslivet med bland annat bostad och pengar också viktigt.
Hur vill du bo?
I Visby finns det flera sätt att bo som student. Studentkorridor, lägenhet, andrahand eller inneboende är några alternativ.
Boende i Visby och på Gotland
På Gotlands Studentbostads hemsida kan du leta efter boende både hos bostadsbolag och privata hyresvärdar som annonserar ut lediga lägenheter och rum. Där hittar du också tips om vad du bör tänka på när du letar efter boende, ska skriva kontrakt samt information kring hemförsäkring och juridiskt stöd.
Gotlands studentbostad har nära samarbete med Gotlands studentkår Rindi, Uppsala universitet och Region Gotland.
Att hitta bostad inför terminsstart
I mitten av juli publiceras många nya bostadsannonser på Gotlands Studentbostad inför höstterminen på Campus Gotland. Även under december finns det bostadsannonser att söka inför vårterminen.
Inför terminsstarterna uppdateras hemsidan löpande med nya annonser, så kom ihåg att bevaka hemsidan dagligen om du söker efter studentboende. Följ Gotlands studentbostad på Facebook och/eller Gotlands studentbostad på Instagram för att hålla dig uppdaterad.
Resor till och från Visby
Om du inte redan bor på Gotland så kan det vara bra att känna till att du tar dig till och från ön med färja eller flyg. Studenter får rabatter på både färjan och flyget. Du som folkbokför dig på Gotland under studietiden får ännu bättre priser på färjan, så kallad "Gotlandsrabatt". Läs mer om resor till och från Visby.
Har du koll på ekonomin?
Som student vid Uppsala universitet kan du söka våra stipendier. Det vanligaste sättet att finansiera sina studier är dock med statliga studiemedel som du söker från CSN.
Som student kan du ha rätt till bostadsbidrag. Bostadsbidrag söker du via Försäkringskassan.
Försäkringar
Som student vid universitetet är du försäkrad under skoltid. Om du ska plugga eller praktisera utomlands är du också försäkrad. Läs mer om försäkringar.
Studera med barn
Det är viktigt att det fungerar att studera med barn. Uppsala universitet har en föräldrapolicy som ska stödja den positiva inställningen till föräldraskap som ska finnas vid universitetet. Läs mer om att studera med barn.
Sjukanmälan och sjukpenning
Om du pluggar och har studiemedel glöm inte att sjukanmäla dig till Försäkringskassan. Läs mer om sjukanmälan.
Studera med funktionsnedsättning
Om du har en funktionsnedsättning kan du få stöd under din studietid.
Studenthälsan
Studenthälsan ger dig stöd om du har problem relaterade till livet som student.
Studentkåren Rindi
Rindis uppgift är att arbeta för att du ska få en så kvalitativ och trivsam studieperiod som möjligt.
Viktiga datum och terminstider
Inför varje antagningsomgång (till vår, höst- och sommarterminerna) är det en hel del datum att komma ihåg.
Datum för anmälan för ansökan till universitetet samt terminstider.
Vad är skillnaden mellan kurser och program?
Du kan bygga din examen på två sätt – inom ett utbildningsprogram eller genom att läsa fristående kurser. Båda sätten kan leda till samma typ av examen. Läs mer om kurser och program.