Praktiska frågor

Studierna är inte det enda du behöver ha koll på för att börja plugga. För att trivas som student är vardagslivet med bland annat bostad och pengar också viktigt.

Kvinnliga studenter diskuterar

Hur vill du bo?

I Visby finns det flera sätt att bo som student. Studentkorridor, lägenhet, andrahand eller inneboende är några alternativ.

Gotlands Studentbostads hemsida kan du leta efter boende både hos bostadsbolag och privata hyresvärdar som annonserar ut lediga lägenheter och rum. Där hittar du också tips om vad du bör tänka på när du letar efter boende, ska skriva kontrakt samt information kring hemförsäkring och juridiskt stöd.

Gotlands studentbostad har nära samarbete med Gotlands studentkår Rindi, Uppsala universitet och Region Gotland.

Att hitta bostad inför terminsstart

I mitten av juli publiceras många nya bostadsannonser på Gotlands Studentbostad inför höstterminen på Campus Gotland. Även under december finns det bostadsannonser att söka inför vårterminen.

Inför terminsstarterna uppdateras hemsidan löpande med nya annonser, så kom ihåg att bevaka hemsidan dagligen om du söker efter studentboende. Följ Gotlands studentbostad på Facebook och/eller Gotlands studentbostad på Instagram för att hålla dig uppdaterad.

Resor till och från Visby

Om du inte redan bor på Gotland så kan det vara bra att känna till att du tar dig till och från ön med färja eller flyg. Studenter får rabatter på både färjan och flyget. Du som folkbokför dig på Gotland under studietiden får ännu bättre priser på färjan, så kallad "Gotlandsrabatt". Läs mer om resor till och från Visby.

Har du koll på ekonomin?

Som student vid Uppsala universitet kan du söka våra stipendier. Det vanligaste sättet att finansiera sina studier är dock med statliga studiemedel som du söker från CSN.

Som student kan du ha rätt till bostadsbidrag. Bostadsbidrag söker du via Försäkringskassan.

Försäkringar

Som student vid universitetet är du försäkrad under skoltid. Om du ska plugga eller praktisera utomlands är du också försäkrad. Läs mer om försäkringar.

Studera med barn

Det är viktigt att det fungerar att studera med barn. Uppsala universitet har en föräldrapolicy som ska stödja den positiva inställningen till föräldraskap som ska finnas vid universitetet. Läs mer om att studera med barn.

Sjukanmälan och sjukpenning

Om du pluggar och har studiemedel glöm inte att sjukanmäla dig till Försäkringskassan. Läs mer om sjukanmälan.

Viktiga datum och terminstider

Inför varje antagningsomgång (till vår, höst- och sommarterminerna) är det en hel del datum att komma ihåg.

Datum för anmälan för ansökan till universitetet samt terminstider.

Vad är skillnaden mellan kurser och program?

Du kan bygga din examen på två sätt – inom ett utbildningsprogram eller genom att läsa fristående kurser. Båda sätten kan leda till samma typ av examen. Läs mer om kurser och program.

UUCG bildobjekt

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin