Forskarutbildning Teologiska fakulteten
Vår forskning behandlar ett stort antal frågor. Några av dessa är: klassiska teologiska frågor och kristna kyrkor genom historien, interreligiösa relationer, assimilationsprocesser bland invandrare, bibeltolkning och postkoloniala studier, mötet mellan vetenskap och religion, riter och psykologisk hälsa i det sekulariserade Sverige och religion och media.
Våra forskarutbildningar syftar till att du ska bli en självständig forskare med god förmåga att förmedla kunskaper. Du blir redo för komplexa och kvalificerade arbetsuppgifter inom näringsliv, offentlig förvaltning, högskolor och universitet.
Sök forskarutbildning
Inom teologiska fakulteten finns det sju forskarutbildningsämnen. Teologiska institutionen utlyser vanligtvis lediga platser en gång per år.
När din ansökan kommer in till universitetet diarieförs den av registrator och skickas till institutionen. Handledarna inom de olika forskarutbildningsämnena går igenom ansökningarna och rangordnar de sökande. Fakultetsnämnden fattar sedan beslut om antagning.
Behörighetskrav
För att vara behörig till studier på forskarnivå vid teologiska fakulteten måste du uppfylla grundläggande och särskild behörighet.
Ett grundläggande krav för att bli antagen till forskarutbildningen är att du har slutfört kurser om minst 240 högskolepoäng där åtminstone 60 av dessa utgörs av studier på avancerad nivå. För mer information om grundläggande och särskild behörighet, läs den allmänna studieplanen för det aktuella ämnet.
Urval av sökande
Den sökande måste ha en förmåga att tillgodogöra sig utbildning på forskarnivå. Speciell vikt läggs vid inlämnad projektbeskrivning, uppsatser på D-nivå och i förekommade fall på E-nivå, liksom vid studieresultatet inom det aktuella forskningsämnet eller annan dokumenterad förmåga av särskild betydelse för avhandlingsarbetet i ett visst ämne.
Kriterier till grund för urvalet:
analytisk förmåga, metodisk stringens, teoretisk medvetenhet, förmåga till kritiskt tänkande, god förtrogenhet med för avhandlingsämnet relevant litteratur och primärmaterial, självständighet och originalitet, breda, för avhandlingsarbetet relevanta förkunskaper, skriftlig kommunikativ förmåga samt projektansökans relevans i relation till forskningsämnets inriktning och forskningsprogram.
Inlämning av ansökan
Du ansöker till forskarutbildningen via universitetets Lediga jobb på webben.
Dessa handlingar ska bifogas ansökan:
- registerutdrag som styrker grundläggande och särskild behörighet till utbildning på forskarnivå vid teologiska fakulteten. I förekommande fall bör även kopia av examensbevis bifogas,
- en projektbeskrivning om 6 sidor (om det behövs kan ytterligare en sida för referenser läggas till) med följande rubriker: syfte, problemställning, metod, teoretisk ram, studiens relation till tidigare forskning och undersökningsmaterial för det framtida avhandlingsprojektet. Alla rubriker ska vara med, men behöver inte komma i denna ordning,
- ifylld ansökningsblankett för antagning till forskarutbildning,
- förslag till finansieringsplan för utbildning på forskarnivå - se Finansieringsform.
- uppsatser som skrivits på D-nivå och i förekommande fall på E-nivå,
- uppgift om vilken handledare som du har vidtalat,
- sökandes bedömning av projektets genomförbarhet med hänsyn tagen till eventuella risker med det föreslagna materialet, samt för högriskprojekt förslag på alternativt material.
Samtliga handlingar och ifyllda blanketter ska bifogas webbansökan. Ofullständig ansökan kommer inte att beaktas.
Utbildningen
Forskarutbildningen omfattar fyra års heltidsstudier för doktorsexamen, eller två års heltidsstudier för licentiatexamen. Utbildningens första terminer består främst av studier och under de senare terminerna ligger tonvikten på forskning. I många doktorandtjänster ingår dessutom olika former av institutionstjänstgöring och då tar utbildningen fem år. Institutionstjänstgöringen kan bestå av undervisning eller administration.