ISOSCAN

Foto: Benjamin Fischer
ISOSCAN utnyttjar ett stort antal vattenisotopdata från konventionella och innovativa provtagningsmetoder för förbättrade hydrologiska prognoser som ger bättre beredskap mot hydrologiska extremer som översvämningar och torka i Skandinavien.
Grundinformation
- Period: 2024-04-01 – 2026-12-31
- Budget: 1 634 815 kr
- Finansiär: Formas
- Bidragstyp: Projektbidrag
Beskrivning
Den globala uppvärmningen ökar sannolikheten för extrema väderhändelser med både översvämningar och torka som följd. Regioner med säsongsbetonat snötäcke som i Skandinavien påverkas särskilt eftersom snösmältningen påverkar många hydrologiska tillstånd och processer i mark och vattendrag, vilket i sin tur påverkar olika samhällssektorer såsom jordbruk, vattenförsörjning, infrastruktur, turism och energiproduktion.
ISOSCAN syftar till att förbättra hydrologiska modeller genom att använda stabila vattenisotoper som spårämnen av vattnets väg genom landskapet. Informationen kan användas för att förbättra representationen av processer och flödesvägar i modellerna. Metodiken är i sig inte ny, men på grund av databrist har den än så länge inte utnyttjas för att förbättra hydrologiska modeller på större skala i Skandinavien. Dataunderlaget skall förbättras genom att kombinera konventionella och innovativa provtagningsmetoder. Data skall inhämtas från litteraturen och tillgängliga databaser, och genom att engagera allmänheten för att samla in vattenprover från olika platser i landskapet. Vandrare, fiskare, skid- och skridskoåkare har alla intresse av förbättrad information om vattenförhållandena och är en outnyttjad resurs som skall användas för datainsamlingen. De förbättrade hydrologiska modellerna kommer att möjliggöra ett mer informerat beslutsfattande och hållbarare vattenresursförvaltning i ett föränderligt klimat.
För den Uppsala universitets delen;
Projektledare, Benjamin Fischer
Projektbidrag, 1634815 SEK
Samarbetsparter
University of Bergen (UiB) and Wildlabprojects.org (WL), Norge; University of Southern Denmark (SDU), Danmark; Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut (SMHI), Sverige