MultiForSe - privata skogsägares sociala nätverk och införandet av alternativa skogsskötselmetoder

Foto: Jenny Friman

Projektet undersöker hur privata skogsägares sociala nätverk kan påskynda införandet av alternativa skötselmetoder.

Grundinformation

  • Period: 2022-12-01 – 2026-11-30
  • Budget: 9 698 283 kr
  • Finansiär: Formas
  • Bidragstyp: Projektbidrag

Beskrivning

Alternativa metoder för skogsbruk har potentialen att diversifiera användningen av skogen utöver virkesproduktionen, skapa fler inkomstmöjligheter på landsbygden samt förbättra miljön. Svenska enskilda skogsägare äger drygt hälften av de svenska skogarna och utgör därför en potentiellt viktig aktörsgrupp för införandet av nya och alternativa skogsskötselmetoder som främjar flera olika samhällsmål.

Skogsskötseln i Sverige karaktäriseras av en stor, etablerad industri som kännetecknas av en viss grad av trögrörlighet, men nu växer en ny rörelse fram där enskilda skogsägare tillämpar alternativ skogsanvändning och metoder. Enskilda skogsägare står i centrum för ett förnyat intresse för mångbruk, ett samlingsbegrepp för skogsbruk utöver virkesproduktion, allt från småskalig träförädling till skogsbaserade tjänsteföretag.

Projektet syftar till att analysera hur svenska enskilda skogsägares sociala lärande nätverk kan användas för att påskynda implementeringen av alternativa skogsskötselmetoder som redan återfinns och tillämpas inom mångbruksrörelsen. Genom att fokusera på svenska enskilda skogsägare som gräsrotsagenter för en alternativ skogsanvändning och skogsskötsel, undersöks de upplevda effekterna och fördelarna med alternativa skogsskötselmetoder och de effekter de har för att upprätthålla försörjningen på landsbygden.

MultiForSe består av fyra arbetspaket (AP) där forskare från flera discipliner använder olika metoder.

  • AP1 använder intervjuer för att kartlägga dagens skogspraxis och de nätverk som arbetar med att främja olika värden och mångbruk i skogen.
  • AP2 analyserar skogsägares beteenden och attityder utifrån en nationell enkätundersökning.
  • AP3 modellerar skogsbruk baserat på resultaten från AP1 och AP2 för att förutsäga skogsägares reaktioner på olika policys.
  • I AP4 samarbetar forskarna med skogssektorns nyckelaktörer för att validera resultat och skapa policyrekommendationer.

Projektet bidrar till teorier om sociala nätverk genom att förklara hur kunskapsdelning påverkar beslutsfattande hos skogsägare. Genom att kombinera kvalitativ och kvantitativ forskning samt modellering möjliggör projektet förslag på policyåtgärder som kan öka användningen av hållbara skogsmetoder – samtidigt som fler samhällsnyttor och mål beaktas.

Lunds universitet

Umeå universitet

Wagenigen University & Research

Kontakt

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin