Forskning vid institutionen för informationsteknologi
Vår forskning spänner över följande områden:
Artificiell intelligens
Artificiell intelligens (AI) refererar till system som uppvisar intelligent beteende genom att analysera sin omgivning och vidta åtgärder för att uppnå specifika mål.
Beräkningsvetenskap
Simulering och dataanalys kan användas inom olika discipliner som biologi, fysik, medicin, ekonomi, kemi och geologi för att utforska olika processer.
Datorsystem
Datorteknik är en kombination av hårdvara och mjukvara. Dagens datorsystem sträcker sig från små sensorenheter till extremt kraftfulla superdatorer.
Datavetenskapens didaktik
Datavetenskapens didaktik undersöker lärande och undervisning inom datavetenskap. Det bygger på teorier och metoder från utbildningsforskning samt andra relevanta discipliner, såsom psykologi och sociologi.
Styrning och dynamiska system
Världen omkring oss utvecklas i tid och rum. Det är därför vi säger att den är dynamisk. Vi observerar dessa förändringar, analyserar dem, förutsäger dem, försöker anpassa oss till dem eller justera dem till vår fördel.
Cybersäkerhet
Cybersäkerhet handlar om att skydda informationssystem, och de tjänster och verksamheter som de stödjer, mot obehörig åtkomst och störningar.
Dataanalys
Dataanalys handlar om att utvinna kunskap ur digitala data. Det används överallt, från biovetenskaplig forskning till att bekämpa desinformation på sociala medier.
Inbyggda system och realtidssystem
Ett inbyggt system är ett datorsystem – en kombination av hårdvara och mjukvara – som har en eller flera dedikerade funktioner i ett större tekniskt system, t.ex. en bil, ett flygplan eller en pacemaker.
Människa-maskin-interaktion
Människa-maskininteraktion studerar samspelet mellan människor och och olika maskiner, exempelvis informationsteknik, automation, robotar, artificiell intelligens (AI) och intelligenta gränssnitt utifrån människans behov, preferenser och mål.
Bildanalys
Datoriserad bildanalys handlar om att utveckla beräkningsmetoder för att ta fram meningsfull information från bilder - främst från digitala bilder - med hjälp av digitala bildbehandlingstekniker, inklusive neurala nätverk och artificiell intelligens (AI).
Optimering
Att lösa ett optimeringsproblem handlar om att hitta lösningar som uppfyller vissa villkor. Man är ofta intresserad av de bästa lösningarna.
Parallela och distribuerade beräkningar
Parallell och distribuerad programmering utgör en väsentlig komponent i verktygslådan den beräkningsvetenskapliga forskaren
Programspråk och system
Programmering är kommunikation mellan människor om det avsedda beteendet hos ett system. Programmen som vi skriver har två syften: att förstås av andra mänskliga läsare och att matas in i en dator som instruktioner för hur den ska bete sig.
Semantik och verifiering
Semantik handlar om den exakta innebörden av programmeringsspråk och andra notationer, till exempel designbeskrivningar. Semantik är viktigt för att exakt förstå och beskriva datorprogrammens beteende och säkerställa att de fungerar på samma sätt på olika datorplattformar.
Programvaruteknik
Programvaruteknik handlar om alla aspekter av programvaruproduktion. Det handlar om metoder, modeller, processer och verktyg för utveckling, drift och underhåll av programvarusystem.