Internationell kvinno- och mödrahälsovård och migration


Birgitta Essén leder forskargruppen IMHm och är professor i internationell mödra- och reproduktiv hälsa vid institutionen för kvinnors och barns hälsa. Hon är överläkare i obstetrik och gynekologi vid Akademiska sjukhuset i Uppsala där hon driver en klinik speciellt för invandrarkvinnor. Hennes forskning och samarbeten med flera institutioner i Sverige har översatt den teoretiska kunskapen om sociala och kulturella aspekter av reproduktiva fenomen och sedan gjort den tillämplig i hälsofrämjande åtgärder eller inom mödravården.

Hennes forskargrupp IMHm består av ett tvärvetenskapligt forskarteam med gynekologer, antropologer, sociologer och matematiker. Forskargruppen är särskilt inriktad på migration och reproduktiv hälsa med fokus på reproduktiva rättigheter, policy och sociala värderingar. Forskargruppen IMHm är särskilt inriktad på migration och reproduktiv hälsa med fokus på reproduktiva rättigheter, policy och sociala värderingar.

Reproduktiv hälsa handlar om hur man på bästa sätt behandlar och förebygger sjukdomar som är relaterade till reproduktion, barnlöshet, abort, familjeplanering, graviditet och moderskap. På grund av att ämnet berör grundläggande sociala värden i ett globaliserat samhälle har det blivit ett av de mest politiserade ämnena inom medicinen och har många anspråkstagare. Det akademiska lärdomens själva natur är den kritiska undersökningen och den kritiska dialogen. Det största hotet mot vetenskapen är därför när sådana dialoger stängs, censureras eller försvåras.

Gruppen har fått ett strategiskt stort nationellt forskningsanslag, som en del av regeringens nationella forskningsprogram inom migration och integration, för att öka kunskapen om hur man hanterar konflikter kring värderingar och kulturella förändringar i vården. Den största utmaningen som vi undersöker är hur vårdgivare kan införliva ett jämlikhetsperspektiv och samtidigt en kulturellt känslig viktvård. Båda aspekterna anges i hälso- och sjukvårdens policyer och riktlinjer, där vissa av dessa aspekter kan vara motsägelsefulla och därmed är ett outforskat dilemma i en mångkulturell vårdmiljö. Ett av huvudmålen med projektet är att utforska likheter och skillnader i kulturella värderingar hos svenska vårdgivare och migranter. Känsliga ämnen som reproduktion, könsbaserat våld, abort, preventivmedelsrådgivning eller sexualitetsfrågor under kliniska konsultationer kan leda till spänningar och missförstånd mellan vårdgivare och migrerande patienter och i slutändan suboptimal vård. Forskningen om hur hälso- och sjukvårdssystemen hanterar dessa utmaningar är sparsam.

 


FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
youtube
linkedin