Det här är Kompletteringsutbildning för apotekare med utländsk examen
Kompletteringsutbildningen är ett program för dig som har en fullföljd utländsk apotekarutbildning och vill arbeta som apotekare i Sverige. För att jobba som apotekare inom svensk hälso- och sjukvård krävs det att du har en svensk apotekarlegitimation, vilket denna utbildning utgör grund för. Du får uppdaterade och kompletterande kunskaper i farmaceutisk vetenskap samt kunskap om och förståelse för svenska behandlingstraditioner.

Behörighet
För att antas till Kompletteringsutbildningen krävs utländsk apotekarexamen/avslutad apotekarutbildning som omfattar minst fem år och motsvarar en svensk apotekarexamen om 300 hp. Dessutom krävs kunskaper i svenska och engelska motsvarande Svenska 3 eller Svenska som andraspråk 3 respektive Engelska 6.
Program & Upplägg
Kompletteringsutbildningen är en heltidsutbildning på drygt tre terminer.
Termin 1 har fokus på svenska för akademiska studier för att du ska kunna utveckla ditt svenska språk.
Termin 2 får du uppdatering av relevanta delar från kurser i bland annat farmaceutisk cellbiologi, farmakologi, farmakokinetik, toxikologi, läkemedelskemi och galenisk farmaci och tillämpning av kunskaper från kurser inom apotekarprogrammet. Du läser om de vanligaste sjukdomarna i Sverige och de svenska behandlingsrekommendationer som ingår. Du lär dig också om hur kommunikation, beteenden och attityder påverkar läkemedelsanvändningen. Terminen avslutas med en kurs om sjukvårdssystem och läkemedelsanvändningen i Sverige inklusive de regelverk som styr hälso- och sjukvården, apoteken och läkemedelstillverkningen.
Termin 3 genomför du verksamhetsförlagd utbildning (VFU). Uppsala universitet ordnar VFU-platser.

Deltagare vid Kompletteringsutbildning Hösten 2024
Undervisning
Termin 1 och 2 ges kurserna främst på distans, det innebär att undervisningen till största del är webbaserad.
Du måste komma till Uppsala ett antal gånger per termin. Vilka dagar du ska vara i Uppsala framgår av den information du får efter det slutliga antagningsbeskedet, innan utbildningen startar.
Utbildningen är på heltid, vilket kräver att du lägger ner tid motsvarande 40 timmar i veckan för att klara utbildningen. Undervisningen sker på dagtid och ges på svenska. Viss kurslitteratur kan vara på engelska.
Karriär
När du har fått legitimation kan du arbeta som legitimerad apotekare på samma sätt som de som har en svensk apotekarutbildning. Utöver apotek kan du arbeta inom övriga delar av hälso- och sjukvården, myndigheter och läkemedelsindustrin. Möjligheten till vidareutbildning är också stor.
Som apotekare har du en god inblick i vetenskaplig arbetsmetodik, vilket är av speciellt värde inom en rad läkemedelsrelaterade arbeten. Du har också många olika karriärmöjligheter som omfattar apoteksområdet, läkemedelshantering och kvalitetssäkring på sjukhus, vårdcentraler och andra ställen där läkemedel används. Som apotekare kan du också arbeta med fördjupad läkemedelsrådgivning och vidareutbildning av personal.

Med apotekarlegitimation har du många karriärmöjligheter
Du kan även arbeta på Läkemedelsverket, Socialstyrelsen, Folkhälsomyndigheten eller andra myndigheter där apotekare arbetar med bland annat läkemedelsutredningar, godkännande av nya läkemedel och läkemedelsinformation. Du kan också arbeta inom läkemedelsindustrin med uppgifter förknippade med läkemedelstillverkning.
Nuläge & Framtidsutsikter
”Ett problem på svensk arbetsmarknad är den stora bristen på kvalificerad arbetskraft för kompetensförsörjning. Samtidigt har 60 000 av Sveriges invandrade akademiker ett arbete som inte alls matchar deras utländska högskoleutbildning. Det är ett resursslöseri” fastslår Saco i sin rapport: Alla vill så väl, men... och efterlyser ett långsiktigt arbete med individens och samhällets bästa i fokus.
Parallellt visar Socialstyrelsens register att antalet apotekare utbildade utanför EU/ESS som får svensk legitimation har ökat de senaste tio åren för att från 2019 och framåt utgöra en tredjedel, eller mer, av totala antalet utfärdade legitimationer.
År 2023 var 172 utbildade i Sverige, 77 stycken utanför EU/ESS och 30 inom EU eller Storbritannien. De första månaderna 2024 pekar åt samma håll: 43 stycken är utbildade i Sverige, 22 utanför EU/ESS och 7 inom EU eller Storbritannien.
Så säger experterna

Agnieszka Madej, Förbundsordförande, Sveriges Farmaceuter
”Många svenska farmaceuter har idag en utbildning från tredje land, och vi ser inga tecken på att trenden kommer att avta. Gruppen är därför mycket viktig för kompetensförsörjning – vi har en farmaceutbrist, och om dessa farmaceuter inte stannat kvar i yrket i Sverige hade bristen varit ännu större.”
Agnieszka Madej, Förbundsordförande, Sveriges Farmaceuter
"I våra svenska apotekskedjor råder samsyn om att Kompletteringsutbildningen med dess fokus på språklig kompetens för akademiska studier, svenska regelverk och välorganiserad praktik är en effektiv väg till både legitimation och profession. Som arbetsgivare är vi dessutom trygga i att universitetet tillhandahåller aktuella kunskaper, har god insikt i deltagarnas behov och att de erhåller samma höga kvalitet på handledning under sin praktik hos oss som övriga farmaceutstudenter."
Sara Ehrenfeldt, HR-specialist, Apotek Hjärtat.
”Arbetsförmedlingens Yrkesbarometer visar att det är goda möjligheter till arbete för både receptarier och apotekare som båda tillhör högskoleyrkena med störst jobbchanser. Det är dessuotm en utveckling vi bedömer kommer fortsätta på åtminstone fem års sikt utan större påverkan av konjunkturläget.”
Kerstin Eriksson, Arbetsmarknadsanalytiker, Arbetsförmedlingen
”Flera rapporter visar att både Kompletteringsutbildningen och dess innehåll är relevant, att deltagarna klarar programmet med god genomströmning, att i princip alla har jobberbjudanden redan innan examen och att de tillför viktiga bidrag till kompetensförsörjningen i hela Sverige."
Parvaneh Aghazari, Nationell utbildningssamordnare, Uppsala universitet
Fakta
- Kompletteringsutbildning för apotekare med utländsk examen (100 hp) är programmet för dig som har avslutad utländsk apotekarutbildning och vill arbeta som apotekare i Sverige.
- För att jobba som apotekare inom svensk hälso- och sjukvård krävs det att du har en svensk apotekarlegitimation, vilket denna utbildning utgör grund för.
- Du får uppdaterade och kompletterande kunskaper i farmaceutisk vetenskap samt kunskap om och förståelse för svenska behandlingstraditioner.
- I utbildningen ingår en inledande språktermin i svenska med inriktning Farmaci i ett svenskt sammanhang.
Länkar
Kompletteringsutbildning för apotekare med utländsk utbildning
Kunskapsprov för farmaceuter med utländsk utbildning
Temasida om farmaceutiska fakultetens utbildningar
”Varenda minut är givande” • Deltagarna har ordet
Här tar utländska farmaceuter första steget mot den svenska apoteksbranschen
”Deltagarna vid Kompletteringsutbildningen är både motiverade och målmedvetna”
Farmaceuter med utländsk utbildning viktig tillgång i Läkemedelssverige
Kontakta oss på svensklegitimation-farmaci@uu.se
Vi ser fram emot att höra från dig!
Parvaneh Aghazari
Nationell programsamordnare
Institutionen för farmaci
Uppsala universitet