Universitetet och arbetsgivare samverkar kring livslångt lärande

En grupp människor pratar med varandra i en lektionssal.

Under referensgruppens workshop kom många förslag på områden där utbildning för yrkesverksamma behövs. Foto: Mikael Wallerstedt

Utbildningsutbudet för yrkesverksamma står i fokus för en flerårig satsning vid fakulteten för teknik och naturvetenskap. Nu inleder fakulteten ett samarbete med en referensgrupp för livslångt lärande bestående av representanter från företag, branschorganisationer, region och kommun för att få viktiga inspel i arbetet.

Som ett startskott för referensgruppens uppdrag bjöds medlemmarna in till en träff på Ångströmlaboratoriet i Uppsala för att diskutera livslångt lärande med representanter från universitetet. På programmet för dagen stod både en inspirerande föreläsning på tema AI och utbildning med matematikern Silvija Seres och en workshop där referensgruppens medlemmar fick i uppdrag att beskriva vilket utbildningsbehov de ser i dag och framöver.

Matías Urenda Moris, koordinator för livslångt lärande

Matías Urenda Moris, koordinator för livslångt lärande. Foto: Mikael Wallerstedt

Referensgruppen som bollplank och kravställare

Matías Urenda Moris är koordinator för livslångt lärande-arbetet vid fakulteten för teknik och naturvetenskap. Han ser positivt på det nystartade samarbetet med referensgruppen:

– Dialogen med gruppen är oerhört viktig i vår process. Jag skulle vilja illustrera deras roll med att de är en katalysator, en inspirationskälla, ett bollplank och en kravställare för vårt arbete. De är helt enkelt en referenspunkt som hjälper oss att navigera och säkerställa att vi utvecklar ett utbildningsutbud inom det livslånga lärandet som höjer kompetensen hos individer och organisationer och därmed bidrar till ett mer konkurrenskraftigt och hållbart Sverige.

En av deltagarna under dagen var Erik Wahlström, vice ordförande i utbildningsnämnden på Uppsala kommun:

– Det känns kul att vara med en sådan här dag. Från kommunens perspektiv ser vi verkligen vikten att relevanta utbildningar, särskilt inom grön omställning.

Andreas Axelsson, Atlas Copco, och Ulrika Wallén, Svenskt näringsliv.

Andreas Axelsson, Atlas Copco, och Ulrika Wallén, Svenskt näringsliv. Foto: Mikael Wallerstedt

Workshop gav viktiga förslag

Under eftermiddagen höll Petter Zonabend König, utbildningsledare, i en workshop där deltagarna i grupp fick diskutera vilka utbildningsbehov som finns hos medarbetarna i dag och på sikt, samt vilket utbildningsformat de önskar på kurser för yrkesverksamma.

Ulrika Wallén, Svenskt näringsliv, och Andreas Axelsson, Atlas Copco, delade grupp och diskuterade sig fram till flera områden som kommer att behöva stärkas framöver.

– Vi har varit väldigt samstämmiga i vår grupp. De stora behov inom utbildning vi ser framöver är bland annat inom automatisering, digitalisering och processteknik, sammanfattar Ulrika Wallén.

– Även inom projektledning, analys och AI kommer kompetensen att behöva stärkas framöver. Det ska bli intressant att se hur arbetet i referensgruppen utvecklar sig, säger Andreas Axelsson.

I diskussionen kring vilket upplägg som passar kurser för yrkesverksamma var många deltagare överens om att det bästa är kurser som kombinerar digitala och fysiska träffar. Även inslag av tävlingsmoment, så kallad gamification, i utbildningen var något som togs upp som motiverande för målgruppen. Härnäst ska referensgruppens förslag gås igenom och prioriteras, för att några av dem sedan ska kunna bli kurser som erbjuds vid Uppsala universitet.

Livslångt lärande vid teknisk-naturvetenskapliga fakulteten

Teknisk-naturvetenskapliga fakulteten gör mellan 2023 och 2027 en extra satsning på att utveckla fakultetens utbud av utbildning för yrkesverksamma, för att främja det livslånga lärandet. Målbilden är att fakultetens studenter om fem år ska utgöras till fem procent av yrkesverksamma individer och att utbudet för yrkesverksamma motsvarar fem procent av fakultetens utbildning.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin