BMC går mot framtiden

Krönika

Den grönmålade A-korridoren på BMC.

Den som har förmånen att få vandra in genom den nyöppnade A11-entrén kan följa den grönskimrande A-linjen ända bort till Stadsskogen. Foto: Pontus Aspenström.

Biomedicinskt centrum, BMC, har fått en välbehövlig upprustning av de mest publika delarna i projekt BMC 3.0. Nu går vi vidare och ser över resten av byggnaden för att möjliggöra världsledande forskning och undervisning.

Tag Gröna linjen till Stadsskogen

Var och en som den senaste tiden har haft förmånen att vandra in genom BMC:s nyöppnade A11-entré möts av en grönskimrande A-linje, det vill säga den genomgångskorridor som sträcker ut sig ända bort till Stadsskogen. Den gröna nyansen är en del av BMC:s nya färgsättningsprogram som bygger på gröna och blåa färgnyanser från originalfärger som återfinns på diverse inredningsdetaljer på BMC.

På vägen förbi A-linjens växtväggar och nyinredda studentytor framträder även nyuppsatta konstverk på branddörrarna. Konstverk som utgår från forskningsmaterial som forskarna själva har ställt till förfogande för inredningsarkitekterna att arbeta vidare med. Studentpentryn och andra ytor där studenterna vistas, har renoverats och fått nya färger.

Även utsidan och det inre av BMC får välbehövlig omvårdnad

Det är inte bara BMC:s insida som har blivit ompysslad. Även innergårdar och gårdarna på utsidan håller på att rustas upp och bli mer attraktiva att vistas på. Detta är det synliga resultatet hittills av den förnyelse som kallas BMC 3.0 och som är en gemensam satsning av Akademiska Hus och universitetet.

Men det återstår ändå ganska stora ytor av BMC som inte renoverats på mycket länge. Så, efter BMC 3.0 går satsningarna in i ett nytt läge, där Akademiska Hus och universitetet planerar att gå vidare genom att satsa resurser på de ytor som inte är publika. Akademiska Hus kommer byta ut alla elcentraler och effektivisera ventilationen för att optimera energianvändningen. Dessutom kommer man att se över hur man kan förbättra flödena av medarbetare och studenter mellan A- och C-linjerna, och därigenom öka tillgängligheten mellan BMC två huvudstråk.

BMC är en unik byggnad

Akademiska Hus kommer även se över hur man ska kunna ersätta blockväggarna som har gett BMC en unik flexibilitet och underlättat rumsanpassningar. Blockväggarna är slitna efter att ha använts under mer än 50 års tid och de klarar inte den nya tidens ljudkrav. Dessutom måste gammal labbinredning bytas ut.

BMC är en unik byggnad skapad av arkitekt Paul Hedqvist och professorn i fysiologi Karl-Johan Öbrink. Den är väl värd att satsa på för att fortsätta att vara en samlingsplats för världsledande forskning och utbildning. Jag ser med glädje och tillförsikt fram emot att hela BMC får en välbehövlig ansiktslyftning för att kunna ta emot studenter och inhysa unik forskningsverksamhet ytterligare 50 år in i framtiden.

Pontus Aspenström, föreståndare för intendenturen på Biomedicinskt centrum (BMC)

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
youtube
linkedin