Aparecium!

Krönika

Porträttbild av Tove Fall.

Bättre synlighet kan hjälpa infrastrukturerna att nå sin fulla potential, enligt Tove Fall, prodekan för forskningsinfrastruktur.

Som ny prodekan för forskningsinfrastruktur så känns det som jag fått syn på en skattkista av möjligheter. Men en utmaning står klar: att göra våra infrastrukturer synliga för hela områdets forskare.

Våra infrastrukturer gör det svåra görbart

Vid Medfarm har vi ett antal infrastrukturfaciliteter som erbjuder högkvalitativa tjänster och tillgång till apparatur för områdets forskare till subventionerade priser. Som ny prodekan för forskningsinfrastruktur blir jag stolt, nyfiken och inspirerad när jag tillsammans med övriga ledamöter i kommitteen för forskningsinfrastruktur (FISK) i tur och ordning besöker de faciliteter som prioriterats för att få Medfarm-gemensamt stöd under den pågående treårsperioden.

Det finns en stor bredd i utbudet och faciliteterna stödjer många olika typer av projekt. Hittills har vi i FISK fått lära oss hur vi kan få hjälp att studera beteende hos möss och fiskar hos UUBF, hur vi kan skapa banbrytande metabolitkartor i vävnadssnitt på Spatial Omics, hur vi kan få proffsig hjälp med elektronmikroskopi och låna fina mikroskop på Biovis samt hur vi kan undersöka molekylers mängd, struktur och dynamik med avancerad NMR-teknik. En gemensam faktor för faciliteterna är deras höga kompetens och engagemang.

Utmaningen att nå fram till alla forskare

Något annat som jag ser som gemensamt för alla infrastrukturerna är utmaningen för dem att synas och nå fram. I Vision:Medfarm finns ett tydligt mål att alla verksamma vid området ska ha god kännedom om just infrastrukturerna. Varför är det då så viktigt med denna kännedom?

Min uppfattning är att faciliteterna själva inte kan veta vem som kan ha behov av deras tjänster och var dessa forskare befinner sig. Det är ju forskarna själva som kan förstå om dessa tekniker och tjänster kan hjälpa dem att besvara sina forskningsfrågor. Bättre synlighet kan alltså hjälpa faciliteterna att nå sin fulla potentiella kundkrets och därmed bidra till en ökad kvalitet och spets i forskningen vid Medfarm.

Steg på vägen

Hur ska då infrastrukturerna nå ut till forskarna på vårt stora vetenskapsområde i en tid med högt informationsflöde? Hermione Granger i Harry Potter-böckerna använde trollformeln ”Aparecium!” som tillsammans med en speciell rörelse på trollstaven fick osynliga saker att bli synliga. Själv har jag ingen examen från Hogwarts men lägger en hel del tankemöda på hur vi kan öka kännedomen om vilka infrastrukturer som finns och vad de kan hjälpa till med.

Om du nu blivit nyfiken på vad som erbjuds så finns nyligen uppfräschad information här. Håll också ögonen öppna på Medfarms nyhetssida framöver. En serie infrastrukturartiklar planeras och först ut är NMR-plattformen. Kanske just du vill bjuda in någon av infrastrukturerna till din institution för att berätta mer om vad de erbjuder. Vem vet – kanske de kan hjälpa din forskning nå magiska höjder?

Tove Fall, prodekan för forskningsinfrastruktur

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
youtube
linkedin