U-CARE stod värd för workshop om medborgarmedverkan i forskning i Tanzania

Faraja Chiwanga, doktorand vid institutionen för kvinnors och barns hälsa (t.v.), i samtal med medlemmar i den rådgivande gruppen under workshopen i Dar es-Salaam, Tanzania. Foto: Shadrack Mwamafupa.
I mitten av november stod U-CAREs programsamordnare, professor Louise von Essen, värd för en workshop i Dar es-Salaam, Tanzania, med fokus på medborgarmedverkan i forskning. Evenemanget organiserades i samarbete med Muhimbili National Hospital – Mloganzila, och biträdande universitetslektor Joanne Woodford levererade workshopen. Syftet var att stärka lokal forskningskompetens och öka medvetenheten om medborgarmedverkan.
En blandad grupp deltagare
Workshopen samlade personer från hela Tanzania: forskare, kliniker och medlemmar i en rådgivande grupp.
– Jag blev imponerad av det stora intresse som deltagarna visade, säger Louise von Essen. Workshopen väckte så stort intresse att vi var tvungna att upprätta en väntelista. De som deltog i workshopen var väldigt engagerade och ställde kloka frågor om hur man kan införliva medborgarmedverkan i sin framtida forskning.

U-CAREs programsamordnare Louise von Essen, professor vid institutionen för kvinnors och barns hälsa, i samspråk med Faraja Chiwanga, doktorand vid samma institution. Foto: Shadrack Mwamafupa.
Evenemanget arrangerades som en del av forskningsprojektet GuardiansCan, vilket leds av professor Louise von Essen. Projektet syftar till att utveckla ett stöd via mobilen för vårdnadshavare till barn med cancer i Tanzania. I GuardiansCan är en rådgivande grupp bestående av vårdnadshavare till barn med cancer involverade som forskningspartners. Deltagarna i workshopen fick lära sig om effektiva metoder att arbeta med medborgarmedverkan i forskning. Ett viktigt inslag i workshopen var att den inkluderade en frågestund med GuardiansCans rådgivande grupp som delade med sig av sina erfarenheter från att arbeta som forskningspartners i projektet.
– Medborgarmedverkan i Tanzania är fortfarande i sin linda, förklarar Louise von Essen. Genom att anordna denna workshop hoppas vi kunna stärka tanzaniska forskares möjlighet att integrera medborgarmedverkan i sin forskning.

Joanne Woodford, biträdande universitetslektor vid institutionen för kvinnors och barns hälsa, håller en presentation under workshoppen. Foto: Shadrack Mwamafupa.
– Forskning om medborgarmedverkan står högt på agendan internationellt, säger Joanne Woodford. Jag hoppas att den här workshopen har gett tanzaniska forskare möjlighet att designa och genomföra forskning som är mer relevant, genomförbar och acceptabel för lokala samhällen.
Joanne Woodford och Miro Anter
Vad är medborgarmedverkan i forskning?
Medborgarmedverkan i forskning innebär att engagera allmänheten som aktiva partners i forskningen. Det inkluderar patienter, familjemedlemmar, närstående och allmänheten, som arbetar tillsammans med forskare för att forma beslut inom områden som forskningsdesign, prioritering, analys och spridning. Medborgarmedverkan kan förbättra acceptansen, kvaliteten, relevansen och effekten av forskning, samtidigt som också deltagande forskningspartners själva stärks.